Održan Kongres Stranke pravde i pomirenja – Usame Zukorlić izabran za predsjednika

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prepunoj sali Kulturnog centra u Novom Pazaru večeras je održan Kongres Stranke pravde i pomirenja. Za predsjednika Stranke izabran je Usame Zukorlić, a izborom predsjedništva i glavnog odbora Stranke završeni su unutarstranački izbori.

Na ovom Kongresu 400 delegata aklamacijom je glasalo za to da Usame Zukorlić bude predsjednik Stranke pravde i pomirenja, za njegovog zamjenika izglasan je prof. dr. Jahja Fehratović.

Izabrana su i četiri potpredsjednika stranke prof. dr. Rejhan Kurtović, Zaim Redžepović, Edin Đerlek i prof. dr. Misala Pramenković. Za generalnog sekretara izabran je Edin Numanović.

Za predsjednika Izvršnog odbora izabran je dr. Ferid Bulić, a za predsjednika Statutarnog suda izabran je hadži Hajro ef. Tutić, dok je za predsjednika Političkog savjeta stranke izabran Munib Mujagić.

Predsjedništvo čine i članovi: Sead Redžović, prof. dr. Mustafa Fetić, prof. Mersad Curić, prof. Alma Rizvanović, Sajma Sijarić, Naso Planić, Ljutvija Balkan, Enver Međedović, Remzija Fetahović, Fahrudin Alagić i Adem Salihi.

Ovi ljudi će u narednom četvorogodišnjem mandatu sprovoditi program i politiku Stranke pravde i pomirenja.

Usame Zukorlić funkciju v.d. predsjednika Stranke obnašao je od trenutka smrti njegovog oca i osnivača stranke Akademika Muamera Zukorlića, a u svom govoru večeras je kazao da je iza njih “najteži period u historiji stranke” koju su morali da vode.

Ponovio je da kada su se njihovi oponenti ponadali da će pasti, Stranka pravde i pomirenja ostvarila historijski rezultat na parlamentarnim izborima, osvojivši 36.000 glasova, što je, kako je ocijenio, zabrinulo i neke iz njihovih redova.

“Razvijaćemo dalje stranku, imati ćemo kapitena u svakoj ulici, mjesne odbore, pododbore, povjereništva širom Srbije. Trebaju nam najbolji stručnjaci, mi tek dolazimo, preuzimaćemo funkcije, praviti ćemo reforme. Donosimo napredak tamo gdje dođemo, a ukidamo lopovluk, nemoral i nepoštenje”, istakao je Zukorlić.

Dodao je i to da se zahvaljuje narodnim poslanicima koji su do sada predstavljali Stranku pravde i pomirenja, onima koji su ostali dosljedni, ali i onima koji su izgubili snagu.

„U ovoj stranci nikad nije bilo bolje, svi koji nisu radili, izmakli su se, neka se odmore, vratiti će se. Svi koji su doprinijeli rezultatu, u najkritičnijem periodu, napredovali su”, kazao je Zukorlić.

Naglasio je da će se učešćem u budućoj Vladi Srbije Stranka pravde i pomirenja zalagati da tokom njenog mandata bude završen autoput kroz Pešter, gasovod i Klinički centar u Novom Pazaru, započeti projekat aerodroma u Sjenici i drugi infrastrukturni projekti, kao i da će raditi na vraćanju jedinstva Islamskoj zajednici.

Dodao je da će, nakon preuzimanja vlasti u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i Tutinu, kruna njihove pobjede biti upravo trijumf na lokalnim izborima u Novom Pazaru.

Prisutnima se obratio i predsjednik Izvršnog odbora dr. Ferid Bulić, ističući da su svi zajedno uspjeli sačuvati sve ono što je 90-ih godina utemeljio rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić kroz Islamsku zajednicu, a kasnije i kroz sve isntitucije koje su nastale preko Internacionalnog univerziteta do Stranke pravde i pomirenja.

“Amanet i obaveza nam je prema svojoj djeci, prema svojoj porodici, prema napem narodu da nastavimo politiku dostojanstva i slobode. Da nastavimo putem gdje nikakva pozicija ne može poljuljati naš bošnjački interes, nikakav ovosvjetski interes ne može biti veći od onoga što je interes našeg bošnjačkog naroda. Mi smo manjinski narod u ovoj državi, nass u neke politike ovdje u Srbiji napravile da smo nekakve manjinske zajednice. Mi ćemo taj bajrak slobode, dostojanstvo našeg naroda, dostojanstvo svih drugih manjinskih naroda ali i većinskog naroda podići visoko, jer samo pravda, pomirenje, dostojanstvo svakog čovjeka, može biti osnov naše budućnosti.“

Generalni sekretar Edin Numanović poručio je da Stranka pravde i pomirenja ima jake, odlučne i odgovorne ljude koji su spremni da se uhvate u koštac sa bilo kojim problemom.

„Pred nama je težak zadatak da objavimo kraj jedne nesretne tridesetogodišnje epohe nazadovanja i propadanja ovog naroda i da pokreneo Sandžak sa mrtve tačke. Sandžaku treba nova politika, nova vizija, Sandžaku treba da probudimo onu njegovu nadaleko poznatu hrabrost. Zato mi u SPP-u vidimo sebe kao motor nove politike jer znamo šta hoćemo i znamo kako da to ostvarimo. Ovo što danas imamo ne treba poprvljati, to je nepopravljivo. Mi želimo novi početak. Želimo Sandžak onakvim kakvim ga je rahmetli akademik muftija Zukorlić vidio u svojoj viziji. Želimo Sandžak u kome je normalan pluralizam političkih ideja, u kome se politička komunikacija drži u civilizacijskim granicama i znajte da ćemo mi u SPP-u biti promicatelji zdravog političkog života.“

Prisutnima se obratio i potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja i predsjednik skupštine opštine Sjenica prof. dr. Rejhan Kurotivić.

“Pred nama su veliki izazivi, pred nama je mnogo posla kako u Republici Srbiji tako i u Sandžaku, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i cijelom regionu. Možda je prilika za velike govore ali lično smatram da je mnogo veća prilika za veliki rad i velika djela. U tom smislu, pozivam vas da zajedno nastavimo putem koji je utemeljio naš rahmetli lider akademik Muamer Zukorlić, da nastavimo onako čvrsto, dostojanstveno, hrabro i ponosno, onako kako je on vodio narod Sandžaka i sve Bošnjake, da budemo najbolja i najjača stranka u Republici Srbiji.“

Potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek naglasio je da je ovo ispit i test političke zrelosti, test međuljudskih odnosa, a prije svega test dostojnosti nošenja amaneta kojeg su svi preuzeli.

„Ovo je prvi kongers kojeg održavamo bez našeg lidera akademika muftije Muamera Zukorlića i naravno da ništa ne može isto i da neće biti isto kao kada je on bio među nama. Međutim, to nije poenta na koju želim da ukažem. Postoji jedno pitanje koje lebdi u vazduhu a to je da li smo mi kadri i dostojni, svi mi zajedno, da nastavimo ono što je on započeo? Ako bih rekao da jesmo, vjerovatno bih bio previše subjektivan, a ako bih rekao da nismo, bojim se da bih bio pesimista. Međutim, muftija nas je učio da nikada ne budemo pesimistim već uvijek optimisti, sa onom vrstom optimizma koju prati predani rad i istančana mudrost u ovim teškim i izazovnim vremenima. Zato je najbolji odgovor na to pitanje vrijeme, vrijeme će pokazati sve. Ovo je sve ispit ili test, test političke zrelosti, test međuljudskih odnosa ali prije svega test dostojnosti nošenja amaneta koji smo preuzeli svi mi zajedno, uključujući i našeg predsjednika koji ima najveće breme odgovornosti, i svi ostali funkcioneri koji također imaju veliku odgovornost, uključujući i mene, koji danas kao potpredsjednik imam ogromnu obavezu i odgovornost s kojom sam se preman suočiti i spreman ponijeti samo zajedno sa vama, sa svima vama časnim delegatima rame zu rame, u istom safu.“

Obraćajući se prisutnima potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja Zaim Redžepović istakao je da je muftijin amanet prioritet svih prioriteta.

„Kada bih vam počeo nabrajati samo ljude koje ja ovdje poznajem, iznenadili biste se koliko dobro se znamo i koliko dugo radimo zajedno i nije to slučajno. Mi ovu bitku bijemo zajedno i baš kao što sam srećan što vas vidim, nisam srećan što ne vidim još neke ljude. Radili smo sve što smo mogli da budu ovdje i nemojte da mislite da smo stali, mi ćemo se boriti da svako ko je ikada dao bilo kakav doprinos SPP-u i ovoj našoj priči, bude u našim redovima. Izabrali smo predsjednika i vi ćete tek biti ponosni na njega. Ja ću vam reći da realnu dilemu nikada nisam imao jer ja znam čiji je on, kao što i vi znate, ali da ste ga danas vidjeli kako razgovara sa predsjednikom Republike, kako ni u jednom momentu ne pominje pozicije nego priča o projektima, aerodromu u Sjenici, radnim mjestima, putevima u Tutinu, bili biste ponosni od ove sekunde i ako slučajno neko nije, neka to već sada promijeni.“

Potpredsjedica Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Misala Pramenković istakla je da je Stranka pravde i pomireja od svog osnivanja postala značajan politički faktor kako u Sandžaku tako i u Republici Srbiji, regionu i šire.

„Naš koncept je autentičan, prepoznatljiv, konsturkivan i to je koncept kontinuiteta. Međutim, ukoliko bih trebala da iskažem jednu od važnijih odrednica ove stranke rekla bih da je Stranka pravde i pomirenja odigrala ključnu ulogu u emancipaciji Bošnjaka, kako u Sandžaku tako i u Republici Srbiji. Iza nas je period uspjeha, iza nas je period jako teških iskušenja ali smo uspjeli održati principe, uspjeli smo ići trasom i utabanom stazoml Pred nama je period pun izazova koji ćemo zu Božiju pomoć timski, a predvođeni novoizabranim predsjednikom i ispuniti amanet koji nam je povjeren. Čast i zadovoljstvo je pripadati političkom krilu jednog reformatorskog pokreta kojeg je utemeljio, osnovao i predvodio naš rahmetli akademik Muamer Zukorlić, vizionar i revolucionar. Čast nam je bila surađivati sa njim, učiti od njega i nastaviti njegovim putem.

Obraćajući se prisutnima zamjenik predsjednika Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Jahja Fehratović poručio je da nova dinamika zahtjeva i novu energiju koja će doinijeti nove pobjede Stranci pravde i pomirenja.

„Mi smo od ovog momenta došli do nove faze našeg djelovanja i ono što smo do sada radili se na neki način okončava završetkom ovog kongresa. Pred nama je novi period, period koji će biti izuzetno zahtjevan, izuzetno složen i u kojim će trebati da sve ono što smo govorili, na osnovu čega smo i dobili povjerenje građana, pokažemo i dokažemo, i to u svakom smislu znači da pored toga što smo ovdje prisutni kao delegati i kao izabrani članovi organa stranke, jedino to možemo ispuniti ukoliko budemo odgovorili svim onim zadacima koji su pred nama, a to znači da jednostavno od ovog trenutka zasučemo rukave i krenemo da radimo jer nemamo nijednog momenta viška, nemamo nijednog momenta slobodnog vremena već moramo apsolutno da budemo spremni za sve izazove koji nas očekuju, a očekuje nas dobar dio izbornih procesa koji će se događati kako na nivou općina, gradova ali i nacionalnih vijeća. Mi kao oni koji su se zarekli i kao suštinski nosioci muftijinog amaneta tome moramo odgovorno i da priđemo.“

Stranka pravde i pomirenja najavila je dolazak mladih kadrova na rukovodeće pozicije, kao i mnoštvo projekata i ideja koje će poboljšati stanje u Sandžaku, Srbiji, regionu, ali i šire.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img