Dr. Bulić uoči konsultacija: Očekujemo nastavak sradnje sa SNS-om

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Nadzornog odbora Stranke pravde i pomirenja dr. Ferid Bulić kazao da očekuje nastavak, kako ističe, plodonosne saradnje sa Srpskom naprednom strankom. Konsultacije oko formiranja nove vlade Srbije zakazane su za sutra, a Bulić vjeruje u nastavak partnerskih odnosa koji će u Sandžak donijeti još kapitalnih projekata.

On je u emisiji Fokus na B92 govorio o razgovorima predsjednika Srbije sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament, ističući da je Stranka pravde i pomirenja na ovim izborima dobila apsolutno najveći broj glasova pripadnika bošnjačkog naroda, što im daje legitimitet da budu njihovi predstavnici u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije.

On je u emisiji govorio o razgovorima predsjednika Srbije sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament, ističući da je Stranka pravde i pomirenja na ovim izborima dobila apsolutno najveći broj glasova pripadnika bošnjačkog naroda, što im daje legitimitet da budu njihovi predstavnici u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srbije.

Naglasio je da je saradnja Stranke pravde i pomirenja sa Srpskom naprednom strankom u prethodnom periodu bila plodonosna.

“Želim da kažem da je u Novom Pazaru u proteklom periodu započet postupak vraćanja vakufske imovine i građani to sa dobronamjernošću pozdravljaju. Vraćena su dva kapitalna objekta Islamskoj zajednici što nije bio slučaj u nekom prethodnom periodu kada se opstruirao taj postupak. Građani su zadovoljni sa time što se u Sjenici gradi nova škola, zadovoljni su što će se graditi bolnica, rekonstruisati postojeća bolnica i građani će moći da imaju bolji zdravstveni sistem. Građani su zadovoljni i time što se shodno sporazumu kojeg smo imali sa SNS-om treba graditi Kliničko-bolnički centar, to je nešto što je građanima jako potrebno, naravno u narednom periodu ćemo graditi i tehnološki park, putevi su nam jako važni, dijaspora koju imamo je prosto neko ko ima puno svojih resursa koje bi uložili u naše krajeve, međutim u prethodnom periodu nismo imali adekvatnu infrastrukturu, sa svim ovim projektima koji se realiziraju mi ćemo prosto imati uslove da i naša dijaspora ali i svi drugi mogu da investiraju u naše krajeve. Mi smo sa prostora Sandžaka imali bošnjačke političare koji nisu na adekvatan način predstavljali svoj narod, koji nisu tražili za svoj narod. Danas imamo Stranku pravde i pomirenja koja traži sve ono što je potrebno bošnjačkom narodu i to je predsjednik prepoznao, uvažio i rekao da je pootrebno da se realizira na našim prostorima. Upravo je predsjednik sa ovim što je prvo pozvao pripadnike manjinskih naroda pokazao svoju suštinsku brigu i zamisao da želi da u prvom planu posmatra nas pripadnike manjinskih naroda u ovoj državi i mislim da je to jako dobra poruka i ona govori o tome u kakvom obimu i kapacitetu predsjednik želi manjinske narode u novoj vladi.”

Dr. Bulić je istakao da su u prethodnom periodu dokazali da su dostojni nosioci amaneta rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.

“Naša politika jeste politika pravde i pomirenja, sve ono što se desilo jučer na komemoraciji u Srebrenici i sve ono što jeste politika naše stranke jeste da mi želimo pravdu kao osnov naših odnosa sa svim narodima koji žive na Balkanu, a da nakon toga nužno dolazi pomirenje koje nam je preko potrebno kako bismo mogli da gradimo dobre odnose u budućnosti. U Republici Srbiji smo napokon počeli da radimo u tom pravcu, ne možemo očekivati da ćemo stvari riješiti za jednu noć, prosto to je process koji traje, mnogo je nagomilanih problema koje smo imali od 90-ih godina pa kasnije a koje niko nije rešavao, niko nije želeo da razgovara, niko nije želeo da unapređuje naše odnose. Mi prosto danas imamo mnogo bolju situaciju. Međutim, da bi došlo do dobrog odnosa, do dobre komunikacije, neophodno je da postoje dvije strane, ako imate samo jednu stranu koja je spremna za razgovore ii mate drugu stranu koja nije spremna za razgovore, tada nećete imati dobar efekat i mislim da se sada krećemo u dobrom pravcu. Mi ćemo delegirati svoje ljude, ako dobijemo a nadamo se da ćemo dobiti šansu za učešće u novoj vladi, mi smo spremni. Pored toga što imamo narodne poslanike u Skupštini Republike Srbije gdje je gospodin Zukorlić narodni poslanik, imamo gospodina Fehratovića koji je narodni poslanik u trećem mandatu, nekoga ko predstavlja kontinuitet politike koju je vodio rahmetli muftija, imamo gospodina Redžepovića iz Tutina koji je po prvi put u Parlamentu Republike Srbije, on je prethodno bio državni sekretar u ministarstvu za rad i zapošljavanje i ministarstvu poljoprivrede, imat ćemo također i ljude koji će biti adekvatni predstavnici i u izvršnoj vlasti.”

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img