Home Rubrike Vijesti Akcija klanja kurbana u Sjenici protiče u najboljem redu

Akcija klanja kurbana u Sjenici protiče u najboljem redu

258

Sandžak Televizija boravi u Sjenici, gdje sa predstavnicima Mešihata IZ-e prati tok akcije klanja kurbana. Rekordne brojke iz godine u godinu samo su još jedan od jasnih pokazatelja da je narod prepoznao važnost i legitimitet Mešihata IZ-e kao krovne institucije svih vjernika, navodi koordinator kurbanske akcije muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović.

“Nalazimo se u klanici “Lav” porodice Turković u Sjenici gdje i ove godine Mešihat IZ-e organizira klanje kurbana koji su posredstvom naših medžlisa, odnosno Mešihata IZ-e uplaćeni od strane vjernike iz Sandžaka, Srbije, ali isto tako i dijaspore i kao što se može vidjeti akcija teče svojim tokom i kao što možete vidjeti do sada je zaklano nekih 15-tak grla, a očekujemo da će taj intenzitet biti nastavljen danas, kao i sutra i naravno očekujemo da će onaj broj planiranih krupnih grla koja se trebaju zaklati ovdje u Sjenici biti realiziran po planu. Ovom priliku želim da izrazim svoju zahvalnost svim našim vjernicima koji su imali povjerenja da i ove godine svoj kurban daruju Mešihatu IZ-e, odnosno da se posredstvom Mešihata IZ-e izvršio čin klanja kurbana i da se kurbansko meso iskoristi za polaznike odgojno-obrazovnih ustanova Islamske zajednice, CHR Hajrata i Vakufskih kuhinja, ali isto tako da se dio mesa podijeli ugroženoj kategoriji stanovnika, socijalnim ustanovama, bolnicama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Molim Allaha da sve one koji su imali povjerenja u nas obilato nagradi, da kurbani koje su nanijetili sa nijetom da oni budu zalog kod Allaha i žrtva koja će ih približiti Uzvišenom i očistiti bude kod Njega primljena i da nihov nijet i njihove dove budu kabul. Ovo je pokazatelj da IZ-a vodi računa o svakom segmentu akcije klanja kurbana i evo već od ranog jutra kako smo imali mogućnosti posredstvom medija obavijestiti javnost imali smo prilike prisustvovati simboličnom otpočinjanju akcije u Novom Pazaru i klanici porodice Maljanović, dok je akcija u Sjenici otpočela nešto kasnije, ali od prvog trenutka oni koji vode računa ispred IZ-e da se ispoštuju svi vjerski principi klanja, ali isto tako i da se vodi računa o higijenskim uslovima da ovo meso koje se dobije nakon klanja kurbana bude na najbolji način zaštićeno i tretirano”, kazao je dr. Plojović.

Jako je važno da su higijenski uvjeti na zavidnom nivou. Klanica Lav bez premca je kada je ona u pitanju.

“Mešihat IZ-e u Srbiji kao i svakog Kurban bajrama realizuje kurbansku akciju. Ono što želim posebno istaći jeste da su higijenski uvjeti na zavidnom nivou. Da Allah ukabuli svima koji su učestvovali u ovoj akciji i da inšallah ova akcija protekne u najboljem redu”, istakao je Šerif Šačić.

Previous articleDr. Gicić – Interes sviju nas je tolerancija i međusobna saradnja
Next articleDr. Pramenković: Kulturom sjećanja na žrtve genocida pravimo branu prema onima koji zlo pokušavaju relativizirati