SV Bosna Sandžak Hanover: Kroz fudbal se družimo i povezujemo

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U sklopu Bošnjačke kulturno-sportske zajednice u Hanoveru nekoliko godina uspješno funkcioniše i postiže dobre rezultate fudbalski klub SV Bosna Sandžak. U tri starosne dobi, prvenstveno Bošnjaci, okupljaju se uz najvažniju sporednu stvar na svijetu. Prvi tim ovog kluba uspio je izboriti plasman u viši rang, a ove sezone uz par pojačanja očekuju dobar plasman. Posjetili smo ih i razgovarali o planovima za tekuću sezonu. Član ovog kluba Kenan Obučina ističe da klub postoji, prvenstveno rad druženja i okupljanja uz najvažniju sporednu stvar na svijetu. Voleći fudbal, ali i bošnjačka okupljanja, klub je dobio posebnu dušu.

“Mi se nalazimo u Hanoveru, na adresi Herrenhausen Grose garten 5, lahko nas je naći, tu i rado treniramo. Imamo tri starosne kategorije – mladu ekipu, ona je od 18 do 32 godine, imamo ekipu preko 40 godina i onu ekipu najstariju koja je za preko 50 godina. Cilj nam je da razvijamo sport i druženje i to je ono što nas najviše spaja. Da motivišemo našu djecu da se bave sportom, da se druže – tako ćemo se sakupljati i na taj način širiti našu kulturu. Sve ono što se dešava u našoj matici, u našoj domovini, pokušavamo na naše generacije i ove mlade ljude da prenesemo. To nam je veoma važno, jer na taj način, tim okupljanjem mi privlačimo naše mlade ljude da nam se pridruže u našim kulturnim i sportskim aktivnostima.”, ističe Obučina.

Iduće godine, dodaje Obučina, svim snagama se juri plasman u veći rang.

“Kada je klub osnovan 2018. godine imali smo dvije ekipe i u istoj godini i istoj sezoni napravili smo veliki uspjeh, jer su obe ekipe ušle u veći rang takmičenja. Onda nam je došla korona, onda je uslijedio period od dvije godine gdje se manje treniralo i gdje se manje treniralo. Ove godine smo bili drugi na tabeli, najbolji strijelac u klasi je bio iz našeg kluba. Ove godine imamo dobra pojačanja i mi se nadamo sa ovakvim ljudima i aktivistima koji podržavaju ovaj klub da ćemo iduće godine biti u još većem rangu”, ističe Obučina.

Jedan od prijatelja i članova kluba Mijaz Ramdedović ističe da je organiziranost Bošnjaka u Hanover za primjer mnogima. Kroz BKsZ, čiji je neizostavan faktor i fudbalski klub, zaokružuje se cjelina koju čine vjera, kultura, tradicija i sport.

“BKsZ je temelj našeg opstanka uz Islamsku zajednicu ovdje i ovim putem želim istaći da je naša organizovanost u Hanoveru vrlo važna i da pozovem sve koji su u komšiluku da dođu u Hanover i da iskoriste prednosti koje nudi i džemat i folklor i fudbalski klub i našu energiju koju mi imamo i da se ujedinimo, jer tu je snaga. Nemoj samo da nas bude po hiljadu ili dvije hiljade na Teferidžu kao prošle godine kada dođu neki pjevači. Sve je to uredu i kada ima ćevapa u velikim količinama, ali ovdje su dešavanja svaki dan ima ovdje važnosti koje su za nas bitne da bismo se viđali, sastajali i družili”, ističe Mijaz Ramdedović.

Cijelu emisiju pogledajte večeras na Sandžak televiziji.

SANA – Hamza Škrijelj

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img