Home Rubrike Vijesti Osuda je naša floskula

Osuda je naša floskula

332

Autor: Bećirović Mujo

Previše često se ponavljaju pojedini događaji da bi se smatrali iznenađujućim, ali do sada nismo imali ovoliko zabrinutu sliku o društvenom stanju u Srbiji.

Suviše često se dešavaju sramotne stvari da bi ih nazvali incidentima. Imali smo do sada na desetine slučajeva u kojima se lica vesele uz pjesme o zločinu, genocidu i prijetnjama koje se mogu čuti i na svečanostima, poput svadbi i drugih prigoda.

Međutim, sada imamo slučaj koji treba sve da duboko zabrine. Kada vidite da se školarci igraju i vesle uz svoje nastavnike sa pjesmama o genocidu i zločinu, ne možtete ostati ravnodušni.

Danas su škole u Srbiji postale mjesta u kojima šovinizam bukti. Danas se djeca raduju pjevajući o klanju, ubijanju i zločinima i to je stravičan primjer demuhmanizacije djeteta, porodice i autorieta.

Ako uzmemo da su faktori stabilnog društva: porodica, učitelji, odgajatelji i profesori, možemo reći da u sistemu imamo ogromnog korova i velikih problema.

Ne krivim djecu, jer nisu svjesni težine riječi koju izgovaraju. Ali stravična mi je reakcija kolektiva koja ni u simboličkom smislu nije naišla na efikasnu osudu od strane javnosti. Ovakve poruke su izrazito opasne i za srpsko društvo, jer ovaj mladi naraštaj je sutra “budućnost” jedne nacije i naroda.

Jedini smisleni odgovor na ovaj gest jeste službeni rad organa socijalne službe, psihologa i pedagoga, ali treba napomenuti da prekršajnu odgovornost imaju učitelji i nastavnici, koji dozvoljavaju da se ovakav ambijent kreira pod njihovom “kontrolom”.

Samo blagovremenom, oštrom i direktnom akciom možemo imati efektna dejstva, jer su ovo pojave koje su sve češće.

Sa druge strane, nije na nama da osuđujemo prijetnje i nemile događaje koji nam se tendeciozno upućuju, besmisleno je. Na komšijama je da se osudom ograde od konteska u koji ih jedan dio njihovog naroda svesno ili nesvesno uvaljuje.

Naša osuda se valjda podrazumjeva i kao takva ne smije se odražavati kao naš domet.

Kada čujete da neko od Bošnjaka osuđuje događaje koji su upućeni Bošnjacima, znajte da ga i nije mnogo briga, već se radi o truhloj floskuli, gdje će naslovom skinuti dužnost o intersovanjima u svojoj zajednici i tako ne ući u dubinu, suštinu i težinu problema.

Na nama je da ukažemo na problem, da ga dostojno ispratimo i probamo pronaći uzroke i posljedice koje on izaziva, jer su to koraci premetivne društvene medicine.

Previous articleMirsad Čaušević novi predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa
Next articleDžematski odbor Skender Kelebi (Melajske) džamije demantovao pisanje portala Indeksonline.rs