U SREBRENIKU ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE “MAJKA HATIDŽA”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U petak, 17. juna 2022.godine u Domu kulture u Srebreniku održana je promocija knjige “Majka Hatidža“ autorice Esnefe Smajlović-Muhić u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Srebrenik.

 

Promotor knjige bila je predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice (BZK) u BiH doc. dr. Mersada Nuruddina Agović, uvodničar predsjednik BZK “Preporod” Srebrenik Razim Slanjankić, a moderator profesor historije Mirza Suljagić. Promocija je počela poemom o majki Hatidži Mehmedović koju je recitirala Majra Rešidović.

 

Autorica Esnefa Smailović – Muhić govorila je o majci Hatidži kao simbolu svih žena BiH, o hrabroj ženi koja je obilazila grobnice u potrazi za svojim najmilijima čije je kosti napokon pokopala u Potočarima, o ženi koja je cijelog svog života vapila za pravdom živjeći dostojanstveno i pomažući drugim majkama, suprugama šehida, sestrama i njihovoj preživjeloj djeci.

 

Profesorica Agović istakla je humanitarni rad majke Hatidže, njenu borbu za istinom, upornost, učešće na eminentnim skupovima, pomaganje školovanja srebreničke omladine u kojoj je vidjela nadu u obnovi zavičaja, kao što je i na simbolu, srebreničkom cvijetu u centru zelena boja, boja vjere, ali i proljeća, novog buđenja i rađanja nove nade.

 

Knjiga je preporučena čitalačkoj publici i svim bibliotekama koje bi ovom knjigom  obogatile svoj knjižni fond.

 

 

N. A. 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img