Učenice Medrese “Gazi Isa-beg” u Rožajama upriličile umjetničku večer “Vijest o slobodi”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


U Centru kulture u Rožajama, učenice Medrese “Gazi Isa-beg”  upriličile su bogatu umjetničku večer pod nazivom “Vijest o slobodi”.

Umjetnička večer je počela učenjem ajeta iz Kur’ana Časnog, nakon čega su učenice izvele nekoliko ilahija i kasida, baladu Hasanaginica kao i baladu o Omeru i Merimi.

Prisutnima se obratio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, ukazujući na važnost lijepe riječi.

“Riječ je specifikum i posebnost kojom je Uzvišeni Stvoritelj počastio čovjeka. Jedino čovjek ima privilegiju da govori i da stvara putem riječi i na tom polju čovjek nema premca, a ono sto čini dodatno važnim ovu specifičnost, odnosno riječ, jeste to da je Svemogući Stvoritelj  od mnogobrojnih načina, metoda formi i oblika da se obrati čovječanstvu je ipak izabrao riječ. Zbog toga treba da iznova i stalno zastanemo i  razmišljamo o važnisti riječi. Lijepa riječ je izvor svakog dobra na ovom svijetu, ne postoji nijedno dobro koje se dogodilo, koje se događa ili koje će se dogoditi, a da mu ne prethodi lijepa riječ. Lijepa riječ koja se izgovori, lijepa riječ koja se uputi i zapiše ili na bilo koji način izrazi. Zamislite kako je lijepo sresti čovjeka koji lijepo misli, koji čisto razmišlja i koji to svoje razmišljanje izražava sa najljepšim riječima. Takve ljude je lijepo sresti, sa njima živjeti, sa njima se družiti i u njihovoj blizini biti. Što bude više imalo ovakvih ljudi, a ja sam ubjeđen da ste svi vi ta kategorija ljudi koja nikada iz svoga srca ne izgovara i ne dozvoljava, prije svega da se smjesti da se u srcu pogana i ružna riječ, a kamoli da se izgovori. Ako hoćete da se svijetom prošiti dobro, onda govorite lijepe riječi.”

Poručio roditeljima da svoju djecu povjere Medresi “Gazi isa-beg”.

“Naša medresa je čvrso stabilno i zdravo stablo koje sjeme vuče sa nebeskog izvora, a zasijano je u plodnoj zemlji našeg čestitog naroda. To su naše moralne, karakterne i čestite porodice jer ove djevojke su iz naših i vaših porodica ponikle. Medresa je simbol estetike, etike, mudrosti i svakog vida ljepote. U tom smislu, sve svoje ćerke u Medresu i tu roditelj ne treba da ima bilo kakvu dilemu.”

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img