Home Rubrike Vijesti Delegacija studenata Univerziteta Regensburg iz Njemačke posjetila IUNP

Delegacija studenata Univerziteta Regensburg iz Njemačke posjetila IUNP

283

Delegacija koju je činilo 27 studenata Univerziteta Regensburg iz Njemačke, a koju je predvodio prof. dr. Klaus Buhenau, posjetila je Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru. 

Delegaciju je primio rektor Univerziteta prof. dr. Suad Bećirović sa saradnicima. On je prisutne upoznao sa historijatom, načinom rada i funkcioniranja Internacionalnog univerziteta.

Mi smo predstavili rad našeg univerziteta. Oni su prvi put ovdje u Srbiji i baš ih je zanimalo kako je nastao naš univerzitet, koje studijske programe imamo, koje projekte radimo. Pokazali su veliko interesovanje ali ne samo za univerzitet, nego i generalno za regiju Sandžak. Zanima ih to da je Sandžak prekogranična regija, koje su posledice svih dešavanja iz bliske prošlosti. Nastojali smo da predstavimo ne samo našu ustanovu, već cijelu regiju, pa i državu na najbolji mogući način.”

Prof. Klaus Buhenau koji je predvodio studente ističe da im je ovo prva posjeta Sandžaku, ali da su oduševljeni onim što su imali priliku da vide.

Nama je prvo trebalo da se ovdje orijentišemo, da vidimo kakvo je to društveno stanje ovdje. Mnogo smo zahvalni što smo imali priliku da dođemo ovdje i pitamo rektora Bećirovića o mnogim stvarima. Vjerujem da je on nakon ove posjete baš umoran od pitanja, ali moram da kažem da smo mi jako zadovoljni i sada mne stvari puno bolje shvatamo, nego je to bilo ranije.”

Na kraju posjete, rukovodioci univerziteta su delegaciju upoznali sa prostornim kapacitetima koje Internacionalni univerzitet pruža svojim studentima.

Previous articlePredsjednik Mešihata primio studente Univerziteta Regensburg
Next articleUčenice Medrese “Gazi Isa-beg” u Rožajama upriličile umjetničku večer “Vijest o slobodi”