SPP zahtjeva od MUP-a da na konkurse za otvorena radna mjesta uposli Bošnjake

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije raspisalo je konkurs za prijem 790 polaznika u Centar za osnovnu policijsku obuku, od čega 9 polaznika za područje Policijeske uprave Novi Pazar (4 policajca i 5 saobraćajnih polcijaca) i 44 za područje Policijske uprave Prijepolje (4 policajca, 5 saobraćajaca i 35 graničnih policajaca).

Policijske uprave Novi Pazar i Prijepolje pokrivaju i Policijske stanice u Tutinu, Sjenici, Novoj Varoši i Priboju, što suštinski i znači da su konkursom obuhvaćene sve općine sjevernog Sandžaka, gdje većinom žive Bošnjaci u Republici Srbiji.

Stranka pravde i pomirenja smatra ovaj konkurs dobrom prilikom da se počne ispravljati nepravda spram bošnjačkog naroda i umanji neproporcionalna struktura zaposlenih po etničkom principu u sandžačkim gradovima u odnosu na postotak stanovništva.

Imajući u vidu svu osjetljivost složenih prilika na ovom multietničkom prostoru, vraćanje povjerenja u državne organe između ostalog zavisi i od broja zapošljenih pripadnika bošnjačke nacionalnosti u ovim institucijama, od kojih je policija na najznačajnijem mjestu, jer je u njoj nesrazmjer prema nacionalnoj zastupljenosti najizraženiji.

Iz tog razloga apeliramo na nadležne iz Ministarstva unutrašnjih poslova da ovom prilikom diskrecionim pravom na konkurse za otvorena radna mjesta uposle pripadnike bošnjačkoga naroda. Time bi se demonstrirala odlučnost države da se u praksi implementira suštinsko pomirenje i politika jednakopravnog statusa svih građana Republike Srbije bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Ovaj čin posebno bi bio važan nakon nedavnih dešavanja u Priboju i zbog činjenice da je konkursom obuhvaćeno i 35 radnih mjesta na pozicijama graničnih policajaca na području
Prijepolja i Priboja.

Pozivamo Bošnjake, Rome i druge pripadnike manjinskih zajednica da se u što većem broju prijave na ovim konkursima do 7. juna 2022. godine. Imat će podršku Stranke pravde i pomirenja u ovom procesu.

S poštovanjem

Predsjednik
Usame Zukorlić

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img