Zamenici ambasadora EU u poseti Sjenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Zamjenica šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji Mateja Norčić-Štamcar je sa grupom zamjenika i zamjenica ambasadora evropskih država posjetila Sjenicu.

U okviru posjete upriličen je sastanak sa predsjednikom opštine Munibom Mujagićem, nakon čega je delegacija posjetila projekat koji u ovoj opštini finansira Evropska unija.

„Za nas je, to smo rekli i predsjedniku opštine, Sjenica jako lijep primjer grada gdje se ta pomoć i asistencija implementira. Imamo ovdje različite projekte i to je i infrastruktura, ulažemo u edukaciju, škole dječije vrtiće, vrtiće za djecu sa specijanim optrebama, pogotovo jer je taj dio Srbije, Sjenica i Pešterska visoravan tako prelijepa, puna raznih životinja i biljaka, i jako puno se ulaže  poljoprivredu i infrastrukturu. Jako mi je drago da smo danas u ovom prelijepom i zanimljivom ženskom ambijentu preduzeća „Azra“. To je jedno malo preduzeće gdje je radna snaga i gdje je žena ona koja je preduzetnica, koja je dobila grant od Evropske unije i taj grant joj je pomogao da kupe potrebne mašine.“

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić istakao je da je zamenike ambasodora upoznao sa potencijalima razvoja tog kraja, ali i problemima sa kojima se opština suočava.

„Ovom prilikom želim da se zahvalim Evropskoj uniji na svim donacijama koje smo do sada dobili, posebno želim da podvučem projekte koje u ovom trenutku radimo, a to su projekti već pri realizaciji, neki su odobreni, neki su pred potpisivanjem govora. Konkretno se radi o zbrinjavanju sporednih proizvoda životinjskog porijekla, uzimajući u obzir činjenicu da smo mi izrazito poljoprivredni kraj, da nam to pravi velike sanitarne probleme, uz pomoć Evropske unije i Kancelarije za veterinu RS-a smo, nadam se, taj problem riješili. Također intenzivno radimo na stvaranju kvalitetnih uslova za romet naših proizvoda, radi se o projektu zelene pijace koji također ima izuzetan finansijski dio koji mi sami ne bismo mogli da uradimo. Moja zahvalnost u ime građana Sjenice u nadi da će ambasadori, zamjenici ambasadora dolaziti u Sjenicu, da ćemo i na mnogim drugim projektima sarađivati kao što sarađujemo i na ovom, a sve u interesu građana opštine Sjenica.“

Zamjenik slovenačkog ambasadora u Beogradu, naglasio je da se najbolje na terenu može vidjeti kako izgleda pomoć koja pruža Evropska unija.

„Danas smo imali priliku da vidimo i da čujemo predsjednika opštine Sjenica koji ima velike projekte, značajne za ovaj prostor i ono što je na mene ostavilo najveći utisak jeste to kako je ovaj kraj stvoren da bude dio Evropske unije. Prijer vučem iz zemlje iz koje ja dolazim a to je Slovenija, jer smo mi baš na ovim područjima koja su ovdje najperspektivnija, to znači da imaju obnovljive izvore energije, poljoprivredu i turizam. Mi smo ovdje napravili najveći iskorak od kako smo popstali članica Evropske unije i sa tim smo i zaustavili negativan trend depopulacija koji je pogotio neke regione koji su udaljeni od centra. Ja mislim da bi ljudi ovdje trebali da se zalažu za to da se Srbija što prije približi i postane članica Evropske unije.“

Preduzeće “Azra 1975” je samo jedan od primera pomoći Evropske unije.

„U prošloj godini mi smo konkurisali preko agencije Evropskog fonda za razvoj, gdje smo dobili podsticajna sredstva u iznosu od 25.000 eura, u vrijednosti 13 mašina. Kupili smo 13 nama potrebnih mašina sa kojima smo unaprijedili naše poslovanje i naš rad doveli do bolje, značajnije i brže produktivnosti.“, istakao je Fikret Pilica.

Podsjetili su da je u toku i javni poziv za dodelu tri miliona evra preduzećima u oblasti proizvodnje i usluga.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img