Home Rubrike Vijesti Matica bošnjačka zahtijeva od Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije da Dan...

Matica bošnjačka zahtijeva od Savjeta za nacionalne manjine Republike Srbije da Dan zastave i Dan Sandžaka uvrste u kalendar zvaničnih praznika

265

Matica bošnjačka uputila je zahtjev Savjetu za nacionalne manjine Republike Srbije, u svojstvu autentičnog predstavnika Bošnjaka, da se u kalendar praznika bošnjačke nacionalne zajednice uvrste 11. maj – Dan bošnjačkog nacionalnog bajraka i 20. novembar – Dan Sandžaka.

Matica bošnjačka ovaj prijedlog uputila je direktno ovom tijelu, obzirom da kroz organe Bošnjačkog nacionalnog savjeta nije u mogućnosti djelovati već duže vrijeme, kao i činjenicu da Bošnjačko nacionalno vijeće kojim već decenijama rukovodi struktura okupljena oko SDA Sulejmana Ugljanina a u zadnje vrijeme i SDP Rasima Ljajića, te da u dosadašnjem višedecenijskom rukovođenju ove ustanove nisu ispunili minimum kada su bošnjački blagdani u pitanju, a to je da budu zvanično uvršteni u kalendar praznika ili blagdana.

U dopisu kojeg je potpisao predsjednik dr. Jahja Fehratović, inače narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije u trećem mandatu, se ističe da u prethodnom periodu od tri ipo godine (posljednji saziv BNV) ova struktura nije uradila ništa za očuvanje, poboljšanje i promociju individualnih prava Bošnjaka već je, na žalost, isključivo radila za lične i partikularne interese.

Matica bošnjačka očekuje da će na prvoj narednoj sjednici ovog tijela kojim predsjedava predsjednica Vlade Ana Brnabić, ovaj prijedlog biti uvršten u dnevni red, adekvatno tretiran, te da će biti donešena pozitivna odluka.

SANA

Previous articleGALERIJA PODOVA – NOVO U VAŠEM GRADU!
Next articleMEĐUNARODNA DŽIPIJADA U SJENICI 28. I 29. MAJ 2022. GODINE