Na Internacionalnom univerzitetu održan Okrugli sto “Vladavina prava u 21. vijeku”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru održan je Okrugli sto na temu: “Vladavina prava u 21. vijeku sa posebnim osvrtom na međunarodnu krizu i stanje ljudskih prava u međunarodnoj zajednici”. Konferenciju su otvorili rukovodilac Departmana za pravne nauke dr. Samra Dečković i prorektor za nastavu dr. Amela Lukač Zoranić. Plenarni govornik bio je direktor italijanske Diplomatske Akademije iz Verone Abramo Chabib. Pored brojnih stručnjaka iz oblasti prava, kako iz naše zemlje – tako i iz zemalja regiona, Okruglom stolu prisustvovala je pomoćnica ministra prosvjete dr. Elma Elfić Zukorlić kao i studenti Univerziteta koji su imali prilike čuti nova saznanja iz ove oblasti.

“Na Okruglom stolu su učešće uzeli eminentni profesori ne samo iz R. Srbije, već i zemalja regiona koji su svojim izlaganjem motivisali naše studente, koji su također prisustvovali ovom događaju i skupu. Ukazali su na izazove i perspektive kada je u pitanju oblast ljudskih prava”, ističe rukovodilac Departmana za pravne nauke dr. Samra Dečković.

Pukovnik u penziji prof. Momčilo Sakan bio je jedan od gostiju izlagača na Okruglom stolu. Stava je da međunarodno pravo može onoliko koliko politika može. Problem narušene vladavine prava, navodi prof. Sakan, opterećuje danas cijelo čovječanstvo.

“Ja sam, pored brojnih univerziteta, radio i u Evropskom centru za mir i razvoj i upravo smo se tamo i bavili ovim problemima mira, ali bavili smo se i na univerzitetu i svugdje gdje smo bili. Taj problem je prisutan i on danas opterećuje cijelo čovječanstvo. Zaista, ljudska prava ozbiljan su problem i najvjerovatnije je njihova poteškoća u tome što se u mnogome umiješala politika. Ja sam pisao knjigu na tu temu pod nazivom: “Nauka o međunarodnim odnosima”, pa sam tamo napisao da međunarodno pravo može onoliko koliko politika može”, istakao je prof. Momčilo Sakan.

Departman za pravne nauke i ovoga puta je, ističu sa Internacionalnog univerziteta, odradio odličan posao.

SANA – Hamza Škrijelj

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img