Home Rubrike Vijesti U Predškolskoj ustanovi “Reuda” održana tribina o imunizaciji djece

U Predškolskoj ustanovi “Reuda” održana tribina o imunizaciji djece

336

U Predškolskoj ustanovi „Reuda“, odjeljenju na Paricama, održana je tribina čija je tema bila imunizacija djece.

Gosti predavači bili su Načelnica dječijeg dispanzera u Novom Pazaru Vesna Despotović, imunolog sa Dječije klinike Tiršova iz Beograda dr Srđa Janković, rukovoditeljka programa za rani razvoj UNICEF-a dr Jelena Zajeganović Jakovljević kao i Jadranka Spasić i Gordana Kulić iz Saveza udruženja medicinskih sestara predskolskih ustanova Srbije.

Upravnica Predškolske ustanove Reuda istakla je da se ova tribina tiče svakog roditelja i djeteta, kako se ne bi ponovile zaboravljene epidemije.

„Ova tribina ima za cilj da podigne stepen informisanosti o značenju redovne i pravovremene imunizacije djece. Ova tribina će nam pomoći jer naši vaspitači imaju priliku da postave pitanje i dobiju odgovore od relevantnih stručnjaka o imunizaciji djece, samim tim i da dobiju korisne savjete o komunikaciji i partnerstvu sa roditeljima u vezi ove oblasti.“, istakla je Elvira Mekić

Načelnica dječijeg dispanzera u Novom Pazaru naglašava da se tema imunizacije pokreće jer postoji problem.

„Glavni problem nam je MMR vakcina, sve se radi u cilju da sva djeca budu ista i da sva djeca budu vakcinisana jer vakcina je zdravlje, vakcina štiti od vrlo teških bolesti koje smo i zaboravili kako izgledaju. Znate da smo bili u haosu kada je bila korona, da su nam prethodne dvije godine bile katastrofa i da je sve to još više poremetilo problem koji smo imali. Kada smo radili reviziju i kada smo vidjeli da je vakcinacija mlađih godišta baš dosta slaba, mi smo reagovali, sve u želji da sutra imamo zdravu djecu, da nam se ne vrate teške bolesti.“, kazala je dr Vespotović

Naglasila je da u kolektivu ne bi trebalo da bude nevakcinisane djece.

„To je kao i svaki lijek. Naravno, za sve postoje neželjeni efekti, naravno da može ponekad nešto da se javi ali taj benefit, to dobro koje nam daju vakcine, ne može ništa da zamijeni, to je nešto najbolje što postoji u medicini.”

Previous articleSvečanom dodjelom diploma FIS obilježio 21 godinu postojanja
Next articleŽenska Medresa Gazi Isa-beg ispratila 510 generaciju maturantica