U Sarajevu održana promocija knjige “Majka Hatidža” autorice Esnefe Smajlović – Muhić

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U četvrtak, 5. maja 2022.godine, u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana je promocija knjige “Majka Hatidža” autorice Esnefe Smailović – Muhić.

U knjizi je prikazan život srebreničke majke rahmetli Hatidže Mehmedović hronološkim redom, njeno rođenje, djetinstvo, djevojačko doba, udaja, zatim, Hatidža kao supruga i majka i život u mirnodopskoj Srebrenici.

Nakon toga, opisuje se vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, gubljenje života njenih sinova i muža koji su postali šehidi, vrijeme traženja ubijenih članova porodice, Hatidžino prisustvovanje otvaranju grobnica, njen doprinos u izgradnji Memorijalnog centra. Navode se prilike kada je srebrenička majka Hatidža, u borbi za pravdu, bila u društvu eminentnih zvanica i vrlo elokventno govorila na skupovima, boreći se da istina o stradalim članovima porodica izađe na vidjelo. Autorica Esnefa Smajlović – Muhić, između ostalog, piše o činjenici da je majka Hatidža bila veliki dobrotvor, vakif, da je u svijetu gradila bunare sa pitkom vodom. Plemeniti ljudi su kasnije podigli Hajrat česmu pred dušu majke Hatidže Mehmedović.

Knjiga “Majka Hatidža” je originalan historijski dokument i od velike važnosti je za generacije koje dolaze. To je knjiga za sva vremena i sve biblioteke. Autorica Esnefa je imala potrebu da napiše ovu knjigu jer je osjećala obavezu da o majci Hatidži napiše studiozan rad kako se ova znamenita Bošnjakinja ne bi zaboravila.

Osim autorice, o knjizi su govorili i:

Dr. Mustafa Cerić
Prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović
Doc. dr. Mersada Nuruddina Agović
Mr. Admir Lisica

Moderatorica: Emina Čengić

Promocija je održana u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) u Bosni i Hercegovini.

N. A.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img