Bošnjački džemati u Beču po prvi put Bajram namaz klanjali na otvorenom

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Po prvi put Bošnjaci u Beču klanjali su Bajram namaz na otvorenom. Sedam bošnjačkih džemata prisustvovalo je predivnom bajramskom ambijentu, pokazavši na taj način snagu jedinstva i zajednice.

Bajram namaz pred velikim brojem vjernika, predvodio je hfz. Kenan ef. Musić koji je i u svojoj hutbi nakon Bajram namaza govorio o važnosti džemata, jedinstva i zajednice.

„Izuzetno mi je bilo zadovoljstvo i čast što sam imao priliku da predvodim Bajram namaz ovdje u Beču. Drago mi je što su naši džemati odlučili da budemo zajedno na ovaj mubarek dan. Nekako i da oživimo sunnet Božijeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s., da se sjetimo u dovama onih ljudi koji su uložili trud pa mi držimo do vjere i da mi na neki način skupimo dodatnu snagu pa da radimo na tome da iza nas ostanu generacije koje će Allaha spominjati i njega veličati, biti odani i svome narodu i ummetu Muhammeda s.a.w.s. Poruka koju bih želio svoj braći i sestrama prenijeti, jeste da posmatramo svoje živote kao priliku da učinimo ono dobro što nam je drago da kod Gospodara vidimo, Bajram je to, mi se radujemo postu kojeg imamo iza sebe i radujemo se onome što smo poslali dragom Gospodaru od onih pokornosti, ibadeta. Mi danas moramo puno više nade, puno više radosti unositi u srca ljudi, da ostanu okrenuti Uzvišenom Gospodaru, da drže do svoje vjere i da žive svoju vjeru, kako u dijaspori tako i u domovini Bosni i Hercegovini i Sandžaku.“

Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat ef. Mujović istakao je da je ovo veliki dan za njihovu zajednicu i za sve Bošnjake.

„Ovo je zaista predivan dan, Prvi put Bošnjaci u Beču klanjaju na otvorenom. Sedam bošnjačkih džemata se dogovorilo da se Bajram namaz klanja na otvorenom, kao jedan simbol jedinstva, jedna velika radost. Prije svega molim Allaha dž.š. da nas sviju nagradi i da ovakvih ibadetskih aktivnosti bude i u budućnosti. Naravno, kao što znate, mi smo 30 dana u mjesecu Ramazanu trenirali tu svijest o Gospodaru svjetova, trenirali smo da se sustežemo do ružnog govora, od svih tih nekih loših riječi i nadam se da ćemo sve te ramazanske lekcije nastaviti ako Bog da i u budućnosti. Ja želim ovom prilikom da čestitam svim Bošnjacima i Bošnjakinjama, svim muslimanima i muslimankama, kako u našem domovinskom prostoru Sandžaku i Bosni, tako i ovdje u dijaspori, naredne bajramske dane radosti. bajram šerif mubarek olsun.“

Glavni imam džemata Et-Taqva Mesud ef. Zukorlić je naglasio da im nedostaje bajramska atmosfera u Sandžaku, te da nastoje to nadomjestiti kroz ovakva druženja.

„Ja se stvarno osjećam sretno ispred mog džemata Et-Taqva koji je također ovdje bio prisutan i poseban nam je ovo dan, kao i sve što su ovo dani blagdana. Posebna atmosfera u Sandžaku uvijek nedostaje ali eto mi uz Allahovu pomoć pokušavamo to da nadomjestimo našim druženjem, kao što je to prilika i danas gdje smo pokazali to jedinstvo. Svakako, ono naše sandžačko i bošnjačko nam nedostaje. Ovom prilikom želim da uputim bajramsku poruku zu dovu Uzvišenom Allahu dž.š. da nam ukabuli sve ramazanske ibadete, molim Uzvišenog Allaha dž.š. da nam ukabuli i Bajram namaz i sve ibadete koje činimo. Želim da poselamim svu našu braću i sestre u Sandžaku i diljem svijeta, sa porukom Bajram šerif mubarek olsun.“

Glavni imam Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Beču Nihat ef. Gegić, istakao je da se nada da će ovo postati tradicija, te da će se i buduće generacije truditi da to očuvaju.

„Utisci su zaista jako lijepi, ponosan sam na ono što smo danas uspjeli ovdje napraviti. Ovo je prvi put u historiji nas Bošnjaka, da svi bošnjački džemati klanjaju Bajram namaz zajedno i kao što ste vidjeli to smo uspjeli organizirati na ovom lijepom stadionu, za šta smo i dobili odobrenje od grada Beča. Ponosni smo na to jer je jako važno da smo uspjeli da budemo zajedno, molim Allaha dž.š. da ovo postane tradicija, da se ovo nastavi, da i dalje budemo zajedno u ovim ibadetima. Naravno, nekako nam to olakšava tu želju za tom našom atmosferom u Sandžaku i tim našim krajevima. Lakše sve to prihvatimo i bude nam nekako bliže tim našim običajima, iako uvijek nedostaje ta lijepa atmosfera u Sandžaku, Novom Pazaru, Tutinu i šire, to je nezamjenljivo. Naravno da bez džemata ne bi imalo ni ovoga, ni svijesti o vjeri, naciji, niti bilo šta drugo. Jedan od glavnih stubova i temelja našeg naroda su upravo džemati i to je naša lađa spasa.“

Hadis ef. Bošnjak je ispred Islamskog centra Bošnjaka u Austriji „Ebu Hanife“ poručio da je ovo primjer kako se trebaju organizirati svi bošnjački džemati.

„Historijski je ovo trenutak za Bošnjake u Beču. Ja sam ovdje ispred džemata Ebu Hanife i ovaj projekat da zajedno ovdje klanjamo Bajram namaz se realiizira prvi put. Ovo je jedan od najvećih skupova Bošnjaka danas na Bajram namazu uopće u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, bošnjačkoj dijaspori. Emocije su velike jer ovo do sada nikada nije bilo na ovaj način organizovano. Mi se najiskrenije nadamo da će ovo postati naša tradicija. Ovaj događaj je za primjer i drugim Bošnjacima, džematima gdje u nekim većim evropskim gradovima imamo više od jednog džemata.

Bajram namazu je prisustvovao i Fikret ef. Faković koji je istakao da je ovo primjer kako se muslimani trebaju držati puta kojeg nam je trasirao Muhammed s.a.w.s.

„Hvala Allahu dž.š. po prvi put Bošnjaci koji su iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, uopšteno iz bošnjačkih džemata, da se sakupe na jednom mjestu da obave Bajram namaz, što je zapravo simbol jedinstva. Osjećaj je jako lijep, ispunjeni smo nekakvom posebnom radošću i trudimo se na svaki mogući način da dokučimo onoj sreći koju imamo u svojim domovima kada je u pitanju Bajram namaz i kada su u pitanju Ramazani.“

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img