Home Rubrike Vijesti Observatorij za islamofobiju u Luksemburgu: Za islamofobiju su najviše krive desničarske politike

Observatorij za islamofobiju u Luksemburgu: Za islamofobiju su najviše krive desničarske politike

328

Boraveći u luksemburškom gradu Ešu, a povodom manifestacije “Eš 2022, evropska prijestolnica kulture”, imali smo prilike upoznati se sa mnogo mladih i uspješnih ljudi i saznati kako to učinkovito djeluju ozbiljne organizacije kada su muslimani u pitanju. Jedna od njih je i Observatorij za islamofobiju u Luksemburgu, nastao kao ideja da bude štit muslimanima kada se islamofobični akti dese. Predsjednik Observatorija Jasmin Jahić ističe da ta organizacija okuplja ozbiljne stručnjake iz raznih branši, te da svake godine u javnost publikuje izvještaj o islamofobiji.

“Observatorij je organizacija koja postoji od 2018. godine. Napravljena je prvo u sklopu Instituta za pretrage i interkulturalni dijalog, a onda se par godina nakon toga osamostalila. Cilj Observatorija je da prati islamofobiju u Luksemburgu, da dokumentuje slučajeve islamofobije. To radimo na visokom nivou tako što smo u odboru Observatorija sakupili stručnjake sa različitih polja, kao što su pravnici, psihijatri, odgajatelji, sa ciljem da žrtve islamofobije imaju jednu organizaciju unutar Luksemburga kojoj se mogu obratiti. Naš se rad bazira prvenstveno na izvještaju o islamofobiji koji izdajemo već dugi niz godina. Ove smo godine odlučili da izvještaj o islamofobiji bude za dvije godine, jer smo nažalost imali malih zakašnjenja zbog kovida, a i naša ekipa je dosta mala. Izvještaj o islamofobiji proizilazi iz ankete koju godišnje radimo i koja je, prvenstveno, onlajn”, kazao je Jasmin Jahić.

Kada je Luksemburg u pitanju, ističe Jahić, kao država ne ometa rad Observatorija, što je, dodaje, na početku i najvažnije. Desničarske politike, smatra Jahić, najviše su doprinijele da stepen islamofobije iz godine u godinu raste.

“Desničarska politika je, nažalost, sve više zastupljena i sve više i više uspješna na našu žalost. Mnoge države pod nekim okriljem slobode govora, političke korektnosti ne reaguju kada se desi nešto poput nekog islamofobičnog akta. Što se tiče Luksemburga – možemo reći da država ne ometa naš rad, što je na početku najbitnije, ali isto tako mi smo nekako ostavljeni sami sebi. Što se tiče našeg rada, prvenstveno finansija mi to moramo sve sami da organizujemo i prikupljamo. Sredstva koja su potrebna za jedan kvalitetan izvještaj nisu mala tako da mi funkcioniramo prvenstveno na osnovu donacija koje dobijamo od muslimana, nemuslimana, organizacija širom Luksemburga”, kazao je Jahić.

Cijelu emisiju pogledajte večeras na Sandžak televiziji.

SANA – Hamza Škrijelj 

 

Previous articleVratiti vakufsku imovinu u Novoj Varoši Islamskoj zajednici
Next articleBK Novi Pazar iftarskim okupljanjem proslavio prvo mjesto u Razvojnoj ligi Srbije