Home Rubrike Vijesti RIK objavio preliminarne rezultate izbora

RIK objavio preliminarne rezultate izbora

455

Republička izborna komisija (RIK) objavila je preliminarne rezultate na 94,66 odsto obrađenog biračkog tijela po kojima je lista “MUFTIJIN AMANET – Stranka pravde i pomirenja – Usame Zukorlić” osvojila 32.150 glasova i tri sigurna mjesta u Parlamentu Srbije. 

RIK je saopštio da još uvijek nisu obrađeni glasovi iz inostranstva. Prema podacima Stranke pravde i pomirenja njihov bilans će se uvećati za više od dvije glasova iz dijaspore, tako da će u konačnici imati više od 35.000 glasova i realne mogućnost za četvrti mandat.

Iz SPP-a istakli da je izborni rezultat najbolji u historiji stranke, te da su prva politička snaga u Sandžaku.

Bošnjake će u Skupštini Srbije predstavljati i lista “SDA Sandžaka – Sulejman Ugljanin” koja je osvojila 19.520 glasova, što je dovoljno za dva narodna poslanika. Izborni rezultat SDA Sandžaka manji je za više od 5.000 glasova u poređenju sa Parlamentarnim izborima održanim prije dvije godine.

Najviše glasova na izborima osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke – 42,95 odsto glasova, što bi im po trenutnim rezultatima donijelo 120 mandata, među kojima su dva bošnjačka mandata.

 

Previous articleMUFTIJIN AMANET ISPUNJEN – SPP pobjednik izbora u Sandžaku
Next articleSaopštenje Muftijstva novosadskog