Edin Đerlek u emisiji “Oko magazin” na RTS-u: SPP će biti jedna od najjačih stranaka u zemlji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Gost emisije “Oko magazin” na RTS-u bio je generalni sekretar SPP-a Edin Đerlek. Kada je u pitanju domaćinski odnos na vlasti, on se najbolje manifestuje obnašanjem iste od strane SPP-a u Sjenici gdje je, navodi Đerlek, za nešto više od godinu dana vraćeno 75% duga devastirane opštine.

“Sjenica je zapravo primjer kako treba voditi jednu lokalnu samoupravu. Ja moram to ovdje da istaknem – mi smo naslijedili dug od 700 miliona od strane prethodne vlasti koju je vodio Ugljanin u Sjenici. Sada smo mi došli i bukvalno smo za godinu dana vratili 75% tog duga. A da bih vam ilustrovao – svako ko se razumije u javne finansije zna da bi grad metaforički “morao da se zamrzne”, da bukvalno stane život na godinu dana da bi krenuli od nule. E vidite, rukovodstvo u Sjenici na koje sam ja veoma ponosan je vratilo većinu tog duga i sada smo imali otvaranje punkta za autoput u Sjenici, otvaranje najmodernije i najsavremenije škole, ubrzo ćemo imati rekonstrukciju Doma zdravlja i to sve govori da će Sjenica biti jedna od najuspješnijih i najrazvijenijih opština u Srbiji zahvaljujući našim kadrovima koje imamo u Sjenici i našem rukovodstvu”, kazao je Đerlek.

Ozdravljenje ekonomske situacije garantira ostanak mladih na domovinskom prostoru, ističe Đerlek.

“Moramo ozdraviti, prije svega, ekonomsku situaciju kako bismo pokazali mladim ljudima da imaju perspektivu u Srbiji, u Sandžaku. Zato je jako važno što ovaj autoput prolazi kroz Sandžak, kroz Pešter. Znate li šta to znači za one ljude koji žive na selu, na Pešteri, zante li koliko to znači za čitav Sandžak? To će zapravo ova infrastruktura koju smo mi potpisali u sporazumu obezbijediti zapravo dolazak investitora. Ja ću vam samo reći da stranke SDA i SDP, Ugljanina i Ljajića nisu za 30 godina njihove vladavine na republičom i lokalnom nivou, znate da je Ljajić bio preko 20 godina ministar, Ugljanin preo 8 godina – nisu uspjeli da obezbijede niti jednu jedinu investiciju, da otvore niti jednu jedinu fabriku, a mi smo tek za ne znam koliko krato vrijeme obnašanja vlasti, a nemamo čak ni izvršnu vlast, uspjeli smo da ide autoput kroz Sandžak, otvaramo najmoderniju školu. To će obezbijediti dolazak investitora i to će na koncu popraviti tu neku sliku kako bismo mogli spriječiti nekako odlazak mladih koji je sada sveprisutan”, podvlači Đerlek.

Da bi se Novi Pazar vratio na stare staze potrebna je vlast sa domaćinskim odnosom, kaže Edin Đerlek.

“Sigurno da Novi Pazar nije ono što je nekada bio, ali upravo mi želimo da vratimo takav jedan ambijent u Novom Pazaru sa jednim domaćinskim odnosom prema budžetu, sa jednom pomoći malim i srednjim preduzećima u vidu subvencija, sa jednom vrstom minimaliziranja korupcije i kriminala i tek onda možemo očekivati da se Novi Pazar, ne samo vrati na stare staze, nego da bude još napredniji i razvijeniji nego li što je nekada bio i tada će oprvdati tu svoju sliku i epitet koji je imao”, dodaje Đerlek.

Žene su najveći resurs koji ima Srbija, a koji nije dovoljno iskorišćen, navodi Đerlek.

“Ja vjerujem da vam ovdje dolaze predstavnici mnogih stranaka i govore vam kako podržavaju žene i tome slično. Međutim, sve je to demagogija. Jedini pokazatelj jesu brojke i činjenice. Reći ću vam šta su naše brojke – mi imamo potpredsjednicu ženu, imali smo na kraju ovog mandata od četiri poslanika dvije žene, u prvih osam na listi četiri su nam žene, u izvršnoj vlasti smo imali više žena nego li muškaraca i najvitalniji organ naše stranke jeste Ženska mreža koja je prije samo dva dana imala impozantan skup sa 800 žena i poslala snažnu poruku da žele učestvovati u važnim političko-društvenim procesima. Još uvijek postoji na nivou Srbije taj rigidan stav prema ženama. Ja lično smatram da nije u potpunosti iskorišćen resurs kojim žena može da doprinese društvu. Žene imaju tu iznijansiranu senzibilnost za dobro, za humanost, a pritom žene mogu da rade po nekoliko poslova na najvišem mogućem nivou što ne mogu muškarci. A vi vidite da nam dominantnu ulogu na mjestima odlučivanja, direktori javnih preduzeća, direktori škola, direktori javnih ustanova su, uglavnom, nažalost muškarci. To je ono što trebamo mijenjati. Najbolje je primjerom pokazati. Mislim da je SPP bez premca kada je to u pitanju, te je primjerom pokazala koliko su žene ključne za cijelu zemlju”, završava Đerlek.

Na pitanje novinarke šta će biti sa Strankom pravde i pomirenja nakon smrti rahmetli akademika Muamera Zukorlića, Đerlek podvlači da su oni Muftijini učenici i da će shodno tome SPP biti jedna od najjačih stranaka u državi.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: Printscreen

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img