Održan niz manifestacija u znak sjećanja na žrtve Štrbaca – Vjerski i politički predstavnici poručili: Nastavljamo borbu za pravdu žrtava Štrbaca i njihovih porodica

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Navršava se 29 godina od otmice u Štrpcima 1993. godine, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod komandom Milana Lukića, u mjestu Štrpci iz voza Beograd-Bar oteli 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu nepoznatu osobu i potom ih ubili. Većina su bili građani Srbije ili Crne Gore. Na godisnjicu 2009. godine osim porodica otetih, otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici više nevladinih organizacija, kao i tadasnji  glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. Spomen obilježje otetim otkriveno je pored starog mosta na Limu, a na bijelom mermernom kamenu u obliku nadgrobnog nišana sa 19 stubića iznad kojih je metalna konstrukcija stilizovane železničke pruge, ispisana je poruka: „Ko u ovoj zemlji zaboravi 27. februar 1993. i stanicu Štrpci odustao je od budućnosti“.

Muftija Zukorlić rekao je tada na otvaranju da i taj spomenik treba da vječno podsjeća na nevine žrtve otmice u Štrpcima, kako se takav zločin nebi više nikada i nigdje dogodio.

“Nećemo odustati od sjećanja na žrtve Štrbaca ubijene prije 29 godina, a nismo u mogućnosti ni da im dženazu namaz klanjamo. Proucili smo srce Kur'ana – suru Jasin za njihove duše, s ulemom i džematlijama, a ako Bog da iduće godine klanjat ćemo im ovdje dženazu”, poručio je ispred spomenika predsjednik Mešihata IZ-e Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Događaju na dvadeset i devetu godisnjicu prisustvovali su najvisi predstavnici SPP-a i kandidati za narodne poslanike. U obraćanju nosilac liste “Muftijin amanet-SPP” Usame Zukorlić naglašava da će stranka kao i dosad nepokolebljivo nastaviti da se zalaže kako bi porodice žrtava koje su pretrpjele veliku bol i štetu biti proglasene za civilne žrtve rata, a zločinci najstrožije kažnjeni i da Bošnjaci nikad više ne brinu da bi im se slično moglo ponoviti.

“Rahmetli muftija Zukorlić život svoj je posvetio vršeći pritisak na sve sisteme u državi koji su odgovorni i mogu doprinijeti da se žrtvama porodica ukaže jedna vrsta reparacije. Nepokolebljivo nastavljamo tim putem i to je Muftijin amanet” poručuje između ostalog, Usame Zukorlić.

Prema rijecima kandidata za narodne poslanoke Zaima Redzepovića pravda se predugo čeka.

“Moramo nastaviti borbu, nove generacije moraju znati o tome i na koncu moramo u ovoj zemlji živjeti raščišćenih računa”.

Predsjednik Opšine Sjenica Munib Mujagić kaže da su danas svi došli iskazati poštovanje prema žrtvama i da se nikad od pravde neće odustati.

“Nikada nećemo prestati da poštujemo žrtve sa željom da se to više nikada nikome ne desi”.

Sabira Hadžiabdić ističe da oni koji su došli pokazuju da se zalažu za pravdu i pomirenje.

“Svaki 27. februar izaziva posebno osjećanje jer smo mi bili i svjedoci toga kao njihovi sugrađani. Iako je nekoliko direktnih izvršilaca osuđeno, još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin. Porodice žrtava nemaju nikakvu simboličnu naknadu samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriji druge države”

Za taj ratni zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na 15 godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, Luka Dragičević i komandant interventne jedinice u Višegradskoj brigadi Boban Inđić.

Krajem 2019. godine Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, dok je pred sudom u Beogradu u toku suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Djekic

Oni su optuženi da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar. Nakon što su zaustavili voz u stanici, otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih opljačkali i tukli. Potom su ih odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili hicima iz vatrenog oružja, a njihova tijela potom bacili u Drinu.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu Vojske Republike Srpske, zajedno s pripadnicima formacije “Osvetnici”, Višegradske brigade i drugim pripadnici VRS-a i osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovječno postupali, mučili i učestvovali u ubistavima civila nesrpske nacionalnosti.

 

Tekst: Alma Sofić, Foto: Edin Bačevac

(SANA)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img