Otvorena kancelarija Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka u Rožajama

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti je nakon osnivanja Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka u Novom Pazaru, otvorila i prvu kancelariju Instituta u Rožajama.

Održan je sastanak Upravnog odbora na kojem je za direktora Instituta izabran akademik Šerbo Rastoder, za predsjednika Upravnog odbora izabran je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, a za potpredsjednika Ismet Dedeić.

Direktor Instituta je naglasio da je odluka o otvaranju kancelarije u Rožajama, prvi korak rada i djelovanja Instituta.

„Danas smo imali privilegiju i čast da u kući jednog od naših prijatelja i od danas potpredsjednika Upravnog odbora Instituta Ismeta Dedeića, otvorimo prvu kancelariju Instituta u Rožajama. Ova kancelarija nije samo akt dobre volje i vakufa jednog našeg dragog čovjeka, nego je ovaj akt potvrda onoga što smo obećali na osnivačkoj skupštini da realizujemo. Danas smo na sjednici Upravnog odbora donijeli još niz drugih važnih odluka, koje korespondiraju sa našom osnovnom činjenicom i idejom da Institut mora da proizvodi dobro za sve nas. To dobro za sve nas je definisano danas kao nešto što pripada svima i ja mogu reći, kao neko koga je Upravni odbor izabrao za direktora Instituta, da me raduje saradnja sa ovim ljudima koji su svaki na svoj način pokazali određen stepen volje i entuzijazma da ovo sve uspije. Ja sam danas još više uvjeren da smo na dobrom putu i istovremeno koristim prilliku da sve ljude dobre volje pozovem da nam se pridruže i da nam pomognu jer je ovo projekat koji ipak zahtjeva određene finansije koje mi sada tražimo, kazao je akademik Šerbo Rastoder.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta istakao da je ova Institucija vakuf koji će koristiti svim ljudima, promovirajući istinu o svima nama.

„Prije svega o Bošnjacima ali svakako i o ostalim narodima koji žive na ovom prostoru, Albancima, Srbima, Crnogorcima, Romima i svim ostalim građanima Sandžaka. Ovdje je ovaj Upravni odbor okupio ljude različitih profila iz skoro svih mjesta i teritorija gdje žive naši ljudi. Mi smo u ovom odboru objedini duhovnost, umjetnost, književnost, nauku, privredu, diplomatiju, politiku i sve ono što je potrebno jednoj ovako respektabilnoj instituciji. Naravno, mi smo u ovom veoma teškom vremenu za cijelu Evropu i svijet, poslali poruku da smo mi usredsređeni prema nauci, prema prosperitetu i prema razvoju i ja sam ubijeđen da će Sandžak svojim radom i svojim djelovanjem na polju nauke i kulture i svim drugim korisnim oblastima, biti faktor stabilnosti Crne Gore, Srbije i cijelog regiona“, istakao muftija sandžački Abdurahman Kujevic.

Potpredsjednik Upravnog odbora i čovjek koji je svoj objekat dao na korištenje za prostorije kancelarije Instituta, poručio da mu je drago da će se iz ovog objekta slati znanje, poruke mira, tolerancije i suživota.

„Mislim da je ovo danas jedan svijetao događaj i dobra vijest za sve ljude iz Sandžaka, da smo sazreli do tog nivoa da znamo da trebamo formirati naučne institucije i da samo znanjem i naukom možemo prezentirati nas, našu kulturu i sve ono što nas čini narodom. Sretan sam što sam dosadašnjim radom uspio da napravim neku kuću, javno dobro koje će se koristiti i odakle će se slati znanje, poruke mira, poruke tolerancije i suživota na ovim sandžačkim prostorima.“, kazao je Ismet Dedeić.

Članovi Upravnog odbora Instituta za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka naglasili da će dati svoj maksimalni doprinos u cilju jačanja ovog Instituta.

„Drago mi je što sam učesnik i što sam član Upravnog odbora sa svojim prijateljima, mislim da je ovo jedna naša zajednička vrijednost koju treba pomoći, prihvatiti i treba je doživjeti i to je zadatak svih Bošnjaka, ne samo Sandžaka ili Bosne, nego i Bošnjaka koji žive u Turskoj, koji su se iselili sa ovih krajeva, da znaju da imaju jedan bošnjački institut kojeg treba paziti, uzdizati i nalaziti se bez obzira iako su na velikoj daljini, trebaju da se osjećaju kao da su blizu ovdje i da su u Institutu.“, naglasio je Refik Akova.

„Kancelarija je jedan vid dodatne aktivnosti Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti koja se posredstvom našeg novoosnovanog instituta, ostvaruje i u Rožajama. Pored Novog Pazara, pored Sarajeva i u Rožajama je otvorena kancelarija koja će djelovati po principima i u okviru statutarnih normi ovog novog instituta. Velika je stvar i drago nam je što smo mogli učestvovati u organizaciji, osnivanju i budućem radu ove ustanove.“, kazao je akademik Mehmed Akšamija

„Veliko mi je zadovoljstvo da među ovim članovima odbora, desetoricom ugledih ljudi, intelektualaca, poznatih naučnih radnika , budem jedan od članova tog tima i dam svoj doprinos, kako smo to danas i kazali, prije svega medijskoj promociji, prezentaciji Instituta. Iskoristiću sve svoje lične, personalne ali i naše kolektivne kapacitete da na medijskom polju i na svim drugim poljima kada je u pitanju informisanost javnosti, vezano za rad instituta. Učinit ću sve i dat ću svoj maksimalan doprinos da na najbolji mogući način promovišemo sve aktivnosti i na taj način damo doprinos u radu ovog Instituta.“, istakao je Salahudin Fetić.

Sastanku prisustvovao i predjsednik Bošnjačke stranke koji je Bošnjake pozvao da podrže rad Instituta.

„Naravno da sam srećan jer je danas otvorena kancelarija Instituta u Rožajama i ono što treba pomenuti jeste ta humanost naših građana Rožaja, Rožajac je i ustupio svoj objekat gdje svaki dio oslikava našu arhitekturu, našu kulturu i zaista me ti raduje. Mi Bošnjaci imamo bogatu historiju, kulturu, tradiciju i molim sve one koji su čuli za ovaj Institut a koji žele dobro Bošnjacima, samim tim i državama Južnog i Sjevernog Sandžaka, da se priključe ovoj porodici i da napravimo uspješnu priču a ta priča će donijeti dobra Bošnjačkom narodu a samim tim i kulturi i svim vrijednostima državi Crnoj Gori i državi Srbiji.“, naglasio Ervin Ibrahimović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img