Muftija Plojović: Neprihvatiljva upotreba nasilja u cilju nametanja vjere

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović bio je gost Jutarnjog programa na televiziji Happy. Emisija tretirala slučaj Igora Despotovića – Srbina koji je primio islam i pripremao terorističke napade u ime islama.

Muftija Plojović poručio da islam vjera mira, te da je upotreba nasilja u cilju nametanja vjere nešto što je neprihvatiljvo.

– Kao i čitava javnost i mi u Islamskoj zajednici smo bili iznenađeni onim što se desilo u Beogradu i hapšenjem osobe koja je optužena za pripremanje terorističkih akcija, a sa druge strane činjenicom da se to činilo u ime vjere islama. Naravno, svako ko iole poznaje islam zna da islam u samom nazivu ukazuje na mir i ukazuje na djelovanje u tom pravcu i ono što je tradicija muslimana i islama na ovom prostoru jeste da u islamu nikada nije bilo ovakvih ekstremnih, a posebno ne terorističkih elemenata i da je to pojava koja karakteriše 21. vijek. Sa ovom pojavom se mi kao Islamska zajednica, ali i jedan širi krug faktora, treba adekvatno postaviti i raditi na eliminisanju uzroka koji dovode do ovakvog ponašanja pojedinaca. Terorizam ili upotreba nasilja u cilju nametanja vjere je nešto što je neprihvatiljvo, a posebno je neprihvatiljivo način da se bilo kome nanese zlo.

Plojović kazao da je dobro što se u ovom slučaju nije isticao prefiks islamski terorizam, jer je to optužba koja se stavlja na račun islama, a koja mu ne pripada. Osvrnuo se i na djelovanje terorističke organizacije tkz. Islamske države.

– ISIL i slične ekstremističke organizacije gaje ideje koje izvorno ne pripadaju islamu, koja predstavlja islam na jedan način kojim se trebaju uplašiti i muslimani i čitav svijet od islama i koliko god ova ideja i njeni nosioci štete svima drugima nanoseći nasilje i zlo, ona isto tako nanosi zlo islamu i svima onima koji su pripadnici islama. Zaključak moj jeste da je potrebna združena aktivnost različitih faktora učenjaka, uleme ali i zvaničnih državnih organa kako bi se bar parcijalno ovakve ideje gasile, a to se može učiniti kroz jedan partnerski odnos između predstavnika Islamskih zajednica i državnih organa.

Muftija Plojović kazao i da je Muftije Zukorlić uspio u svojoj misiji i svojim životom zadužio sve nas da nastavimo putem zajedničkog, bratskog, partnerskog djelovanja u cilju stvaranja boljeg ambijent za život naroda.

– Smrt muftije Zukorlića poslala je poruku da je postigao cilj koji je želio da postigne, a to znači da predstavi i sebe i vjeru i Islamsku zajednicu prijateljima ove države i da želi doprinijeti svima. Njegova dženaza je objedinila sve ljude i političke faktore u Sandžaku.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img