Dr. Fehratović o Nacionalnom tijelu za akreditaciju – Napravljeni pomaci, ali ostajemo oprezni

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja prof. dr. Jahja Fehratović govoreći o Nacionalnom tijelu za akreditaciju i obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, istakao je da je NAT institucija koja ima pravo da odlučuje koji će univerzitet, koji će departman i koja će katedra dobiti akreditaciju a koja neće.

Dr. Fehratović je istakao da je u ovom procesu jako mnogo uradio i Odbor za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj skupštine Republike Srbije, na čijem čelu je bio predsjednik i lider Stranke pravde i pomirenja rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić.

“Zato Stranka pravde i pomirenja i narodni poslanici Stranke pravde i pomirenja podržavaju ove prijedloge. Smatramo da su većina članova koji su predloženi, sa respektnim biografijama, sa velikim iskustvom i da će doprinijeti očuvanju i unapređenju kvaliteta rada svih visokoškolskih ustanova, kroz svoju nadzornu ulogu i kroz ono što jeste u opisu njihovog posla. Naravno, iskustvo koje smo imali u prethodnom period uči nas tome da su ti odnosi kreirani na tome, koliko su ljudi koji su od struke, koji su u ovim tijelima, spremni da zaista urade puno na ovom polju, Koliko su spremni da se založe svojim autoritetom, kredibilitetom, znanjem, umijećem, vještinama da se unaprede ovi procesi i Koliko su spremni da od sebe sklone sve subjektivne okolnosti koje mogu uticati na to da prema određenoj visokoškolskoj ustanovi budu naklonjeniji u odnosu na drugu visokoškolsku ustanovu. Zato ćemo ostati do kraja oprezni, do kraja ćemo nadgledati rad ovog tijela, smatrajući da ovo tijelo ima izuzetno odgovornu ulogu, izuzetno važnu ulogu i da kao takvo treba raditi na osnovu kvaliteta i onoga što jesu suštinske reference svakog visokoškolskog organa u ovoj državi, bio on državnog karaktera kao javna ustanova, bio on osnovan kao privatni univerzitet ili privatni fakultet ili privatna visokoškola.”

Naglasio da se najznačajniji problem odnosio na akreditaciju smjera bosanski jezik i bošnjačka književnost.

“To je jedan problem sa kojim smo se suočavali kao društvo iz razloga što u RS-u postoji obrazovanje na bosanskom jeziku, gdje se djeca u osnovnim i srednjim školama obrazuju na tom jeziku ali nije postojavala visokoškolska ustanova koja bi spremala kadar da rad isa tom djecom. Naravno, iz nekih drugih razloga bili su pokušaji raznih opterećenja da nam n abilo koji ačin otežaju taj proces ali shodno odlukama i shodno kriterijumima i shodno svemu onome što je neophodno da bi jedan smjer, da bi jedna naučna disciplina dobila naučni kredibilitet i da bi bila kao katedra priznata, ispunjavali smo i ispunjavamo uvijek te kriterije i možemo s ponosom kazati da smo jedina katedra u RS-u koja obrazuje veliki broj profesora bosanskog jezika i bošnjačke književnosti i da taj process je u završnoj fazi da se i pred NAT-om i pred komisijama koje pregledavaju kvalitet tog procesa, okonča i da konačno i u RS-u svi profesori filologije kao i profesori bosanskog jezika i bošnjačke književnosti, kao i profesori srpskog jezika i srpske knjižvnosti, ka oi svih drugih nacionalnih disciplina, imaju ravnopravan odnos prilikom priznavanja njihovih diploma, prilikom priznavanja njihovih znanja i vještina i prilikom šanse da dobiju zapošljenje u obrazovnom procesu.”

Pohvalio to što je Ministarstvo u prethodnom period organiziralo polaganje za licencu za profesore bosanskog jezika i bošnjačke književnosti.

“Nije to trajalo 10 godina i više zato što oni nisu ispunjavali uvjete, nego zato što do sada Ministarstvo i drugi organi nisu imali kapaciteta ili iz nekih drugih razloga prosto nije bilo organizirano nikada polaganje za licencu za profesore bosanskog jezika i bošnjačke književnosti. To je urađeno početkom ove 2022. godine i taj proces je otpočeo, zahvaljujući tom procesu otklonjena je još jedna velika nepravda prema prosvjetnim radnicima koji izvode nastavu na jeziku jedne nacionalne zajednice i koji kao takvi imaju sva ona prava kao građani ove Republike, kao građani države Srbije, ka oi svi ostali profesori i prosvjetni radnici koji su zapošljeni u obrazovnom sistemu.”

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img