Održana druga tribina: „Na Božijem putu“ – Ako Allaha pomognete i Allah će vas pomoći

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U amfiteatru FIS-a održana je druga po redu tribina: „Na Božijem putu“. U organizaciji Matice bošnjačke i Islamske zajednice u Srbiji govornici na drugoj po redu tribini bili su generalni sekretar Mešihata IZ-e u Srbiji Samir Škrijelj, imam iz Sjenice Ramiz ef. Hamidović, te imam Hadži Mehove džamije mr. Sead ef. Islamović.

Kada je osnivan Mešihat 90-tih godina, rahmetli muftija Muamer Zukorlić iz uskog kruga ljudi koje je tada poznavao oformio je svoj tim. Ponudu mjesta svog tajnika i sekretara dao je Samiru Škrijelju, koji je tada bio profesor u Ekonomsko-trgovinskoj školi sa stalnim radnim odnosom. U Muftiji je, ističe Škrijelj, od početka prepoznao lidera. Ostavio je lagodni posao u prosvjeti i stavio se na raspolaganje rahmetli Muftiji. Do posljednjeg dana njegovog života, dodaje, bio je uz njega.

„Prvo što je rahmetli muftija Zukorlić kada je osnivao Mešihat 1993. godine uradio da bi formirao tim oko sebe tražio je sekretara, odnosno tajnika. U to je vrijeme bilo jako teško naći 3 u 1 – da je neko praktični vjernik, da ima adekvatno školovanje i obrazovanje i da je pouzdan, kako i sama riječ kaže „tajnik“, da može da čuva tajne i da bude povjerljiv. Tu je bilo potrebno da je osoba ažurna, pedantna, da pomalo poznaje i strane jezike. Rahmetli Muftija je morao iz jednog uskog kruga svojih poznanika, a mi smo se znali prije toga 3 godine, kroz buđenje nacionalnog poklreta 90-tih, a onda i kroz njegova predavanja u džamiji. Kada je diplomirao u Alžiru, odmah smo ga podržali u svoj toj borbi, a onda i kao prvog čovjeka Mešihata, tako da taj izbor nije bio slučajan. On me je ponudio, ali ja sam imao već stalni radni odnos u Ekonomskoj školi kao profesora položenim državnim ispitom, što govori i sa ciljem da svoju karijeru do kraja posvetim prosvjeti, ali na Muftijin prijedlog nisam se dvoumio niti jedne sekunde. Prihvatio sam tu poziciju, iako ništa o administraciji nisam znao, jer vi ipak dolazite iz jednog lagodnog prosvjetnog miljea, gdje imate 8 radnih mjeseci, a 4 mjeseca odmora, državne praznike, vikende, ekskurzije, izlete, nekakve 13. plate, regrese i slično. Bila je lijepa ta prosvjeta, ali Muftijin prijedlog da budem njegov sekretar nisam mogao odbiti, jer sam još tada u njemu vidio i prepoznao lidera, pa sam i bio siguran da institucija koja je tada nastala, a ruku na srce tada nismo ni znali njenu istinsku važnost kao što znamo sada – pa sam osjećao da, ako je on preuzme, sigurno će je voditi dostojanstveno i hrabro, kako je vodio do kraja“, istakao je Samir Škrijelj.

Pored svog imetka i života, vjernici, ističe Škrijelj, mogu uvakufiti na Božijem putu i svoje vrijeme koje u hairu čine.

„Jednom sam rahmetli Muftiji rekao: „Muftija, po pravilniku ja imam pravo na jedan dug godišnji odmor. Pošto ja to nikada nemam šanse da iskoristim, ja moj odmor halaljujem“. Muftija u njegovom stilu tada kaže: „Ja svoj odmor ne halaljujem, ja ga uvakufljujem“. U toj, naizgled, običnoj igri riječi krila se jedna velika mudrost. Tako da ja vama ovdje poručujem – osim svojih imetaka i svojih života, vjernici na Božijem putu mogu da uvakufe i svoje vrijeme“, završava Škrijelj.

Bošnjaci su, ističe Ramiz ef. Hamidović, fenomen narod. Krem evropske elite smješten na najljepšem dijelu Evrope.

„Ne znam da li ste razmišljali, ali mi smo zaista „fenomen narod“. Narod koji živi na najboljem dijelu Evrope. Balkan je najljepši dio Evrope, neka znate. Kako jednom i reče naš uvaženi Muftija: „Mi smo elita umeta“, pa i šire, Od kad smo prihvatili islam mi države nemamo. Jezik nam pokušavaju uzeti, svrstali su nas u manjinu, a ne priznaju nam većinu. Ne dozvolimo nikada da raspravljamo o državi BiH, o Bošnjacima i bosanskom jeziku sa onima koji nas negiraju“, istakao je Ramiz ef. Hamidović.

Sead ef. Islamović u svom obraćanju posebno se osvrnuo na ljude iz raznih sektora koji svojim djelovanjem mogu zaslužiti zadovoljstvo na Božijem putu.

„Što se tiče političkog sektora, to je jedan od posebnih sektora koji treba raditi na Allahovom Putu iskreno. Da nauče šta je Allahova s.w.t. vjera, Da ne krše vjerska pravila koja se tiču Parlamenta, koja se tiču svega onoga što oni obavljaju i moraju biti iskreni i pouzdani. Ne smije se dešavati da neko od njih proda ili izda. Poslanik a.s. imao je svoje izaslanike koje slao, njima su nuđeni milioni – niko od njih ništa prihvatio nije ništa što bi Poslaniku a.s. ili muslimanima učinilo nažao“, kazao je Sead ef. Islamović.

Poseban emanet jeste i na odgajatelje, vaspitače i nastavnike, navodi Sead ef. Islamović.

„Ko je vaspitač ili nastavnik također treba da zna da je osnovni i glavni odgoj naše djece baš u tim ranim trenucima, ranom djetinjstvu. Tu treba povesti računa i odgajati djecu. Vjerujte, djeca kad odrastu i zaimaju snage, mnogo je teško tad ukrotiti i vaspitati dijete. Mora se dijete vaspitavati kroz obdaništa, da profesor napravi čas da bude onako kako je Allah zadovoljan na prvom mjestu“, dodaje Islamović.

Istina će uvijek pobijediti laž.

„Istina je istina od samog početka, zabluda je zabluda od samog početka i dok se istina propagira i bori se za istinu, ona je jača. Kad istina posustane, normalno je da će laž da je nadjača. Uzvišeni Allah kaže: Ako vi pomognete Allaha, doista će Allah pomoći i vas“. Onaj ko pomogne Allaha, neka očekuje da će mu Allah pomoći onda kada se najmanje nada“, zaključio je Sead ef. Islamović.

Predsjednik MOK-a Ammar ef. Nuhambašić proučio je ilahiju i tako razgalio duše prisutnih. Dovu na kraju proučio je glavni imam novopazarskog medžlisa dr. Enver ef. Omerović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img