Home Rubrike Vijesti Smailović: U OŠ Avdo Međedović nastavit će se projekat polaganja ispita za...

Smailović: U OŠ Avdo Međedović nastavit će se projekat polaganja ispita za licencu za izvođenje nastave na bosanskom jeziku

245
Direktor OŠ Avdo Međedović Safet Smailović izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne realizacije prve faze projekta polaganja ispita za licencu za izvođenje nastave na bosanskom jeziku.
-Posebno me raduje sto je komisija konstatovala da su uvjeti, tehnička opremljenost škole i sva prateća infrastruktura na veoma visokom nivou i da je sam proces protekao uspješnije nego sam i očekivao. Obzirom da po prvi put ulazimo u ovakav projekat koji će, nadam se, biti samo jedan u nizu projekata koji će nasu sškolu pozicionirati u sam vrh osnovnih škola u Srbiji.
Smailović dodaje da je zadovoljan činjenicom da su kandidati pokazali visok stepen stručnosti i pedagoške osposobljenosti tako da je procenat prolaznosti bio visok.

-Cilj ovog projekta jeste da se nastava na bosanskome jeziku unaprijedi i da se nastavnicima-praktičarima olakša put do kompletne profesionalne afirmacije. Želim da obavijestim buduće kandidate da će se polaganje za licencu nastaviti i biti ustaljeni dio našeg Programa škole. Ovo je veliki iskorak za nastavu na bosanskome jeziku.
Podsjećamo da se ovakav ispit do sada mogao polagati jedino u Beogradu, a sada je prosvjetnim radnicima otvorena prilika da ispit za spomenutu licencu polažu u Novom Pazaru.

Ministarstvo prosvjete saopštilo da je „polaganje ispita za licencu zakonom propisana obaveza koja se odnosi na sve zaposlene prosvjetne radnike u ustanovama obrazovanja, a time i na nastavnike koji realizuju nastavu na bosanskom jeziku“.

Ispit za licencu se polaže nakon godinu dana rada u vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Previous articleUNINP: Učenje kroz igru
Next articleMOK organizirao tribinu “Razumijevanje prioriteta u islamu”