Studenti Departmana pedagoško-psiholoških nauka IUNP-a kreirali edukativne igračke za djecu predškolskog uzrasta

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Kreativnost studenata Internacionalnog univerziteta oduvijek je bio njegov zaštitni faktor. Studenti 4. godine Departmana za pedagoško – psihološke nauke, smjera “Vaspitač djece predškolskog uzrasta”, a u sklopu predmeta “Dječija igra i stvaralaštvo” izradili su ručno rađene igračke edukativnog karaktera za djecu predškolskog uzrasta.

Pod mentorstvom doc. dr. Amele Muratović, studenti su uspjeli izraziti svoju kreativnost inovativnim poduhvatom, te još jednom dokazali da u svojim profesorima imaju, prije svega, prijateljsku podršku u svom usavršavanju, a zatim i mentore koji će ih podučiti najkorisnijim znanjem iz izabrane im oblasti.

“Kada govorimo o predmetu “dječija igra i stvaralaštvo”, negdje je inicijativa od strane studenata bila za izradom ručnih dječijih igračaka, pa smo i počeli sa tim projektom. U izradi dječijih igračaka učestvovali su studenti 4. godine, smjera “Vaspitač dječijeg uzrasta”, te zaista pozitivno i kvalitetno iskustvo u smislu da su pokazale jako veliku dozu kreativnosti, inovativnosti, odgovornosti, posvećenosti i bile zaista vrijedne u tom projektu. Na današnjoj prezentaciji predstavljeno je pet ručno izrađenih igračaka u smislu da zaista sve igračke predstavljaju, mogu slobodno reći, sredstvo afirmacije i izražavanja ličnosti cjelokupnog izgleda djeteta. Korišćenjem ovih dječijih igračaka, djeca mogu eksperimentisati, sticati različita iskustva, da istražuju, razvijaju fantaziju, da rješavaju probleme na sebi svojstven način, a kada govorimo o socijalnom i emocionalnom pogledu, mogu slobodno reći da se suočavaju sa izazovima u smislu poteškoća i smetnji, a da opet imaju mogućnost da iznalaze način za rješavanje i prevazilaženje datih okolnosti i situacija”, istakla je doc. dr. Amela Muratović.

Uloženo je dosta truda i kreativnosti, ističu studenti. Žele da i djeca koja će koristiti igračke budu sretna kao i oni dok su ih kreirali.

“Kako bismo nastavile generacijski niz i studentsku tradiciju u kreiranju igračaka, dobili smo još veću motivaciju za samostalno kreiranje i sam proces izrade. Detaljniji opis igračaka i način njihovog kreiranja danas smo predstavili profesorima i studentima našeg univerziteta. Svjedoci smo svakodnevnog plasiranja igračaka djeci koje ne zahtevaju neku fizičku ili bilo kakvu drugu vrstu teže aktivnosti, pa smo, s’ toga, došli na ideju da upravo cilj naših igračaka bude kreiranje tjelesnog razvoja, a samim tim da obuhvata i kognitivni i emocionalni, ali svakako i socijalni”, kaže studentica Ajla Gegić.

“Naša želja jeste da se svako dijete koje se bude igralo našim igračkama veseli i bude sretno, baš kao i mi dok smo ih stvarali”, istakla je Almina Tutić.

Ovo je samo još jedan u nizu projekata studenata sa Departmana pedagoško – psiholoških nauka. Cilj je, poručuju, unijeti inovativnost u načinu kreiranja jedne mlade ličnosti.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img