Usame Zukorlić: Svi koji prijete Bošnjacima i šire mržnju moraju završiti u zatvoru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je konferencija za medije  nakon niza incidenata u kojima se, pjesmama i grafitima veličaju genocid i osuđeni ratni zločinci, a Bošnjacima se prijeti novim pokoljem i pucanjem u džamija.

Predsjednik Opštinskog odbora SPP-a u Priboju Fahrudin Alagić kazao da su posljednja dešavanja su nastavak kampanje kojim se šalje poruka da Bošnjaci u Priboju nemaju mjesta i da ne treba da se osjećaju sigurnim.

– Ono što ja želim da proučim jeste da je ovo naša zemlja, da smo mi svoji na svome i da ne smijemo uopšte da se smatramo da smo tuđini, nego prosto ovdje su ognjišta naših djedova, ovdje je naša imovina i ovdje mi trebamo da živimo svoj život. Apelujemo na nadležne organe da pronađe vinovnike ovih nedjela i najoštrije ih kazni. Hajmo da pokažemo da je ovo zemlja svih građana i da svi građani uživaju zaštitu lične i imovinske sigurnosti, kazao je Alagić.

Blage reakcije nakon prvog slučaja dovele su do novih problema, kazao je glavni imam Medžlisa Priboj Harun ef. Eminagić.

– To nas je vratilo u 1994. godinu kada je, baš na badnji dan, napadnuta Hasanagina džamija u Priboju, kada su razbijeni njeni prozori i pokušano da se ubace eksplozivne naprave. Međutim, zbog svjesnosti tadašnjeg imama i prvog džamijskog komšije, ta je nakana osujećena. Ova omladina koja je pjevala ovu pjesmu, vjerovatno nije ni rođena u tom vremenu, pa nam ovo govori da se trebalo reagovati odmah nakon prvog slučaja. Povodom rođenja djeteta poslana je takva poruka. Zar takvom pjesmom uspavljivati svoje rođeno dijete, da mu to bude uspavanka, da bi se kasnije rađale ove generacije.  Ovo je prevazišlo lokalni nivo. Predsjednik Srbije gospodin Vučić se oglasio, ali to je samo pola puta jer se nije s riječi prešlo na djela. Želim vjerovati da to nije poruka države nama Bošnjacima, ali posljednji slučaj i izostanak adekvatne reakcije od predsjednika i njegovog ministra policije su mi malo pokolebali te misli, ističe ef. Eminagić.

Situacija u Priboju je zabrinjavajuća, kaže Usame Zukorlić, predsjednik SPP-a podsjećajući da se prije svih ovih dešavanja susreo s predsjednikom Opštine Lazarom Rvovićem, Krstom Janjuševićem narodnim poslanikom iz Priboja kao i visokim funkcionerima koji imaju vlast i utjecaj na tom prostoru. Jedan od zaključaka bio je da je Priboj primjer multietničnosti, suživota između Bošnjaka i Srba pa je i dogovoreno da se zajednički pred zvaničnicima u Beogradu izađe s prijedlogom da se gradi nova džamija u Priboju.

– Neko je htio da baci varnicu da se Bošnjaci i Srbi poremete u svojim odnosima u toj Opštini. Pozivanje na genocid od strane pripadnika policije u toj Opštini skandalozno je pogotovo na svečanosti rođenja djeteta. Pozivanje na silovanje muslimanki, istrebljenje Bošnjaka muslimana iz Novog Pazara i Sjenice neoprostiv je grijeh, kaže Zukorlić.

Oni koji rade ova nečasna djela prije svega su, kaže neprijatelji srpskog naroda i dodaje da Bošnjaci nisu naivni.

– Ohrabrujuće je to što je predsjednik Vučić osudio dešavanja u Priboju i nadamo se da će se s te distance moći naći rješenja kako se ovo više ne bi dogodilo. Međutim, mlaka, gotovo nikakva, reakcija MUP-a daje nam za pravo da dignemo glas jer neadekvatan odgovor na ono što se desilo dovelo je do toga da se nije završilo na pjesmi i svečanosti.

Na pravoslavnim praznicima pojavlju se grafiti s imenom osuđenog ratnog zločinca, na bošnjačkim kućama, a potom omladina pjeva pjesme u kojima se spominje pucanje na džamije.

– Lično ću zatražiti od predsjednika Vučića da promijeni odnos prema ovom pitanju. Prenijet ću mu poruke koje su mi Bošnjaci Priboja saopštili kako bi se stalo s nacional-fašističkim izlivima. Želimo da policajci koji su pjevali na svadbama budu u zatvoru jer su poremetili javni red i mir. Želimo da oni koji su ispisivali grafite na bošnjačkim kućama budu u zatvoru jer u tim kućama su porodice žrtava u Sjeverinu, Kukurovićima, i drugih zločina na tom prostoru. Želimo da oni koji su pjevali da se puca na džamije budu u zatvoru jer samo tako ima smisla da se ovom zlu stane u kraj.

Bošnjaci prate dešavanja u regiji, pod budnim okom, kaže prate zbivanja u BiH, južnom Sandžaku i Crnoj Gori a posebno u Pljevljima. Svjesni smo, ističe, da se neće dozvoliti da se pravi bilo kakva šteta Bošnjacima u budućnosti. SPP je protiv nepravde i zaštita svakom čovjeku bio Bošnjak ili Srbin, musliman ili pravoslavac, naglašavajući da je u stanci mnogo Srbai pripadnika drugih nacionalnih zajednica koji podržavaju pravdu i pomirenje.

– Novi Pazar, Sjenica, Sandžak su uz Priboj. Svaki dobar čovjek je uz Priboj. I mnogo Srba je uz Priboj.

Podsjeća da u Priboju trenutno živi samo 15 posto Bošnjaka, a stopa iseljavanja se nastavlja. Naglašava i da su Bošnjaci ranije bili većina na tom prostoru ali su stradali u brojnim ratovima u prošlosti.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img