U Novom Pazaru organizirano polaganje ispita za licencu za izvođenje nastave na bosanskom jeziku

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U osnovnoj školi Avdo Međedović u Novom Pazaru održan je ispit za licencu za izvođenje nastave na bosanskom jeziku.

Takav ispit je do sada mogao da se polaže jedino u Beogradu, a zalaganjem pomoćnice ministra prosvjete prof. dr. Elme Elfić Zukorlić prosvjetnim radnicima sada je otvorena prilika da ispit za spomenutu licencu polažu u Novom Pazaru. Direktor OŠ Avdo Međedović ističe da je polaganjem ovog ispita u Novom Pazaru olakšano svim nastavnicima, te da će se ovakvi ispiti održati i u januaru i tokom iduće godine.

“Danas je treći dan gdje uspješno završavamo prvi dio polaganja i mislim da treba da budemo svi ovako zadovoljni, jer kandidati po prvi put polažu u Novom Pazaru, ne odlaze u Beograd i to pričinjava nama jednu veliku olakšicu. Želim da kažem samo još da je sve ovo pokrenuo naš rahmetli predsjednik muftija Muamer Zukorlić, a radnje do konačnice završila pomoćnica ministra prosvjete prof. dr. Elma Elfić Zukorlić. Da obavijestim i sve buduće kandidate koji žele da polažu ispit za licencu za nastavu na bosanskom jeziku nastaviti realizirati i u januaru i tokom iduće, 2022. godine”, istakao je direktor OŠ Avdo Međedović Safet Smailović.

Implementira se ono što se godinama čekalo, ističe dr. Jahja Fehratović. Kao predsjednik komisije navodi da kandidati iskazuju veoma dobro znanje, vještine i sposobnosti.

“Ovo jeste nešto na čemu se dugo insistiralo zahvaljujući politici Stranke pravde i pomirenja, zahvaljujući rahmetli akademiku Muameru Zukorliću koji je godinama insistirao na implementaciji svega onoga što znači nastava na bosanskom jeziku, zahvaljujući, naravno, i cijelom ministarstvu i pomoćnici ministra gospođi Elmi Elfić Zukorlić. Mogu kazati da imamo zaista dobar izazov, da imamo jako puno kandidata. Oni iskazuju dobro znanje, vještine i vladanje materijom. Postoje razlike među njima, ali je sve to dokaz da proces nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku, u R. Srbiji idu uzlaznom putanjom, jer ono što je najneophodnije jeste taj ljudski resurs, taj kadar koji je sposoban i kvalitetan da izvodi tu nastavu. Ono što je još važnije od toga jeste što smo danas, družeći se sa đacima, vidjeli jedan veliki potencijal u onome što znači đačka populacija, jer to su oni budući veliki ljudi koji će promovirati i pronositi i u cjelosti implementirati bosanski kao svoj maternji jezik”, istakao je dr. Jahja Fehratović, predsjednik komisije.

Ministarstvo podsjeća da je „polaganje ispita za licencu zakonom propisana obaveza koja se odnosi na sve zaposlene prosvjetne radnike u ustanovama obrazovanja, a time i na nastavnike koji realizuju nastavu na bosanskom jeziku“.

Ispit za licencu se polaže nakon godinu dana rada u vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img