POTPISANO – Autoput kroz Sandžak ide preko Peštera

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsjednici Opština Sjenica, Novi Pazar, Tutin danas su u Sjenici prisustvovali potpisivanju ugovora nadležnih ministarstava s predstavnicima kineske kompanije CRBC  angažovane na izgradnji autoputa koji bi trebalo da prođe preko Pešteri.

Ambasadorica Kine u Srbiji Čen Bo ističe veliko zadovoljstvo što prisustvuje potpisivanju sporazuma što je još jedan rezultat saradnje dvije strane u oblasti infrastrukture.

-Ako čovjek želi da se obogati treba napraviti put. Izgradnja ove dionice donijet će ovom regionu sve više mogućnosti za ekonomski razvoj. Uvjerena sam da je kineska kompanija dovoljno sposobna da završi ovu dionicu, kaže ambasadorka.

Predsjednik Vučić ističe da je ovo ne samo veliki i važan dan već historijska prekretnica za ovaj dio Srbije.

-Sjenica je prelijepa Opština gdje žive i rade dobri vrijedni ljudi ali u koju se nedovoljno ulagalo. 75 km potpisanih danas, 70 posto trase bit će tuneli i mostovi. Od Duge Poljani do Beograda neće trebati više od dva sata. Ipak, nije pitanje samo boljeg života za ljude ovdje već i razvoja privrede i za Novi Pazar, Sjenicu, Ivanjicu, Arilje, kao i povezivanje s Crnom Gorom.

Predsjednik Vučić najavio je izgradnju škole u Sjenici od deset hiljada eura kakvu, kaže, nemajuni Minhen ni Berlin. Također, najavljuje ulaganja u jačanje elektromreže i vodosnabdijevanja.

Prema prognozama, bit će završen za četiri godine. Podsjećamo da je za prolazak trase auto-puta kroz Sandžak insistirao rhm. akademik muftija Muamer Zukorlić naročito kao narodni poslanik i predsjednik SPP-a kroz sporazum o saradnji sa SNS-om i u gotovo svim obraćanjima u Narodnoj skupštini. Sporazum sa SNS-om SPP je poptisala u februaru 2021. godine u Beogradu, a u članu 4. tačka 1. preciziran je, između ostalih, i ovaj projekt.

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img