Home Vijesti UNINP: Izložba prof. Samira Fejzovića kao dio doktorske disertacije

UNINP: Izložba prof. Samira Fejzovića kao dio doktorske disertacije

86
0

 

U Galeriji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru postavljena je izložba prof. Samira Fejzovića koji je obrazovanje stjecao u evropskim državama. Inače, profesor je na Internacionalnom univerzitetu  u svojstvu docenta na predmetima anatomskog crtanja, večernjeg akta i vajarstva na Departmanu za umjetnost, a izložba je dio doktorske disertacije.

Finiš bi trebalo da se desi ovdje u Novom Pazaru tako da bi ta neka sublimacija nakon 15 godina zapisa kroz sliku i u nekom tekstualnom dijelu bio ostavljen kao proces. Iz njega bi izašla doktorska disertacija u suštini, kaže prof. mr. Samir Fejzović autor izložbe

Profesor Samir Fejzović ostavlja, ističu njegove kolege, dobar akademski trag prave putanje s kojom usmjerava studente svih ovih godina.

Vidimo jednu predivnu paletu boje gdje preovladava komplementarni contrast između toplog i hladnog. Najvjerovatnije da je to putanja njegovog života, taj hladni svijet gore gdje je djelovao i toplina Sandžaka gdje je našao sebe kao umjetnika i stvaraoca. Ljepota u svemu tome je što je sebe pronašao u pedagoškom radu, naglašava akademik Fehim Husković prorektor za kulturu UNINP.

Znaju ga kao vajara, ali danas u jednom drugom svjetlu. Za umjetnika, ljepota je upravo u određenoj raznolikosti.

On ne crta realističke prikaze. On samo segmente određenih arhitektonskih elemenata koji su prepoznatljivi znaci nekog rada on njih u nekoj apstraktnoj verziji prerađuje s tim što kompletnu koncentraciju obraća na kolor jer je to nešto što izvire iz njegove duše, smatra prof.dr. Džemil Bektović.

Izložba je otvorena u narednih sedam dana.