Home Rubrike Vijesti Tandir: Bibliotekama u Sjenici i Prijepolju potreban novi prostor – Profesori DUNP-a...

Tandir: Bibliotekama u Sjenici i Prijepolju potreban novi prostor – Profesori DUNP-a još nisu vraćeni na posao

289

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir u obraćanju u Skupštini Srbije ukazao na probleme sa kojim se suočavaju biblioteke u Sjenici i Prijepolju. Od ministarke Maje Gojković zatražio da rješenje prostornih kapaciteta ovih biblioteka bude jedan od prioriteta Ministarstva kulture.

– Želim da istaknem da biblioteka u Prijepolju i Sjenici nemaju adekvatne uvjete za rad. Biblioteka u Sjenici funkcioniše na 45 kvadrata, najstarija ustanova kulture u Prijepolju, matična biblioteka Vuk Karadžić nema svoje prostorije i to je nešto što u narednom periodu moramo da riješimo. Ja očekujemo da to bude jedan od prioriteta Ministarstva i molim vas da na to posebno obratite pažnju.

Tandir je od ministra prosvjete Branka Ružića zatražio da zaštiti prava profesora DUNP-a čije je vraćanje na posao naložila inspekcija Ministarstva za rad, ali je to ova visokoškolska ustanova odbila da učini.

– Podsjećam na slučaj profesora Državnog univerziteta u Novom Pazaru Fadila Škrijelja i Mersudina Mulića. Oni su drugostepenim rješenjem vraćeni na posao, međutim rektor odbija da to implementira. Mi nemamo još uvijek rješenje tog problema. Ja vas molim da snagom svog autoriteta vi učinite sve što je u vašoj moći da se ta diskriminacija prema tim univerzitetskim profesorima razreši.

On se zahvalio Ministarstvu saobraćaja za sanaciju klizišta u Prijepolju, uz poruku da su potrebna dodatna ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

– Na moju inicijativu i posle niza govora ovdje u Skupštini rekonstruisana su dva klizišta na magistralnom putu Prijepolje – Brodarevo ka crnogorskoj granici. Vrijednost investicije je preko 250 miliona dinara, ali ono što očekujem jeste da ćemo više investirati u lokalne puteve. Nema razvoja poljoprivrede, nema razvoja našeg sela, nećemo razviti sela dok ih ne povežemo dobrim asfaltnim putevima.

Previous articleDr. Pramenković o zaštiti intelektualne svojine i razvoju univerzitetske infrastrukture
Next articleIzložba 30 umjetnika UNINP na Trakijskom univerzitetu