Home Rubrike Vijesti Velika kulturna premijera BiH: U posjeti Sjenici savjetnik Šefika Džaferovića

Velika kulturna premijera BiH: U posjeti Sjenici savjetnik Šefika Džaferovića

281

 

“Nacionalno blago BiH“ kapitalni je kulturni projekt koji se želi predstaviti i u Sandžaku, a nakon promicije za Dan nezavisnosti 1. marta u Vijećnici u Sarajevu. Prema riječima Amela Suljovića, savjetnika Šefika Džaferovića člana Predsjedništva BiH za kulturu, nauki i obrazovanje Opština Sjenica bit će jedan od partnera projekta i direktno uključena u njegovu realizaciju i promociju.

-Ovdje u Sandžaku realizirat ćemo ga s našim partnerima Opštinom Sjenica, Novi Pazar, Tutin i BNV. S obzirom da je Novi Pazar najveća sredina tu će biti i postavljen i otvoren u prvoj polovini naredne godine. Ovo je projekt koji će otvoriti našu dugoročniju saradnju i koji će povući za sobom niz drugih projekata. Uvjeren sam da ćemo i u Sjenici nakon ove velike kulturne premijere doći s drugim projektima koje ćemo realizirati u svim drugim sredinama koje sam nabrojao, kaže Amel Suljović savjetnik Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH

Izražavajući zadovoljstvo posjetom i činjenicom da je tema kultura, predsjednik Opštine Sjenica upoznao je gosta s aktualnim stanjem u ovoj oblasti i nastojanjima lokalne samouprave da kulturu vrate na mjesto koje zaslužuje.

-Aktivnosti trenutno su na uspostavljanju Dana Muhameda Abdagića i podizanje na institucionalni nivo. Naše aktivnosti su i u smislu uspostavljanja drugih djelovanja konkretno oko stvaranja dobrih uslova za rad Biblioteke „Muhamed Abdagić“, uspostavljanju ponovnog rada KUD-a i još mnogo projekata koji otvaraju prostor za naše međusobno djelovanje i zajedničku saradnju, naglašava Munib Mujagić predsjednik Opštine Sjenice.

Govoreno je i o sporazumu kojeg je Opština Sjenica potpisala s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo koje je finansijski podržalo izgradnju “Pešter sahat kule” na lokalitetu Duge Poljane koji pripada ovoj opštini. Također, i projekti turističke signalizacije Peštera kao i donacije lektira bosanskohercegovačkih pisaca za škole u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku daju nadu da će ovakvih sporazuma biti u različitim segmentima još više u budućnosti.

 

 

Previous articleSPP – Umjesto informacija izvjestioci pokušali provokacije
Next articleSkupština grada Novog Pazara usvojila drugi rebalans budžeta za 2021. godinu