Dr. Fehratović: U školama intonirati i himne nacionalnih manjina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Skupština Srbije počinje raspravu o setu zakona iz oblasti obrazovanja, a na dnevnom redu su i izmjene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. 

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović kazao da podržava stavove vjeroučitelja kada je u pitanju njihov status, pozvao na ispravljanje nepravde prema Islamskoj zajednici i muslimanima u Srbiji.

– Bitno je da se ovim omogućava početak rješavanja statusa preko dvije hiljade vjeroučitelja iz svih vjerskih zajednica. Jako je važno da se poslije 20 godina krene ka tome da ti vjeroučitelji dobiju stalno zapošljenje i status kakav imaju ostali prosvjetni radnici. Također je jako važno da će se formirati Komisija koja će raditi na ovom prijedlogu vjeroučitelja, a za nas kao pripadnike islama izuzetno je važno da se ispravi jedna nepravda. U toj prethodnoj Komisiji nije bilo predstavnika Islamske zajednice u Srbiji i nadamo se da će ovog puta biti drugačije i da će se na taj način i vjeronauka kvalitativno vratiti kada je u pitanju onom smislu kakva ona treba biti kada su u pitanju i planovi i programi, ali i kada je u pitanju izvedba vjerske nastave. Imali smo nažalost različitih zloupotreba po tom pitanju u prethodnom periodu od toga da su tu muslimansku vjeronauku izvodili nekopetentni kadrovi, od toga da nije izvođeno kako treba, a evo je prilika da se to vrati u sistem i da se ispravi nepravda prema Islamskoj zajednici u Srbiji.

Dr. Fehratović ponovo uputio inicijativu prema Ministarstvu prosvjete kako bi se učenicima i studentima obezbijedili molitveni prostori u obrazovnim ustanovama (mesdždi), ali i kako bi dobili pravo na obavljanje nedjeljne molitve – džuma namaza.

On se osvrnuo i na izazove sa kojima se susreću đaci u selima na visokim nadmorskim visinama.

– Recimo prethodnih godina smo imali da u Sjenici i Pešterskoj visoravni nastava bude zaustavljena na dvije-tri nedjelje da se raščisti snijeg da bi djeca mogla kvalitetno pohađati nastavu, da bi uopće mogla doći do nastave. Ja ovdje želim da iskažem priznanje lokalnoj vlasti u Sjenici koja do sada ove godine nije dozvolila da nijedan đak ne može doći do škole, odnosno da je svakog dana rasčišćen put i da djeca neometano pohađaju nastavku.

Dr. Fehratović se osvrnuo na odluku prema kojoj će školska godina otpočeti izvođenjem himne Srbije. Predložio da se poslije državne himne za pripadnike nacionalnih manjina izvodi i njihova himna.

– Za mene je problematičan ovaj dio u ovom pogledu zakona u kom se kaže da će se njime razvijati nacionalni identitet. Himna koja je trenutna jeste himna koja izražava sliku isključivo većinskoga naroda. Ono što smo mi govorili sve vrijeme jeste da u toj himni treba ugraditi elemente i drugih naroda i svih nacionalnih manjina ne osporavajući većinskome narodu da ima najveći udio u toj himni. Pomalo ona zadire i u vjerska prava zato što je u njoj inkomponiran dio pjesme koja se pjeva u crkvama, odnosno crkvena pjesma. Zato je vrlo važno da ovaj problem zatvorimo na taj način da mi kažemo da je to himna R. Srbije, a ne srpska himna ili himna srpskoga naroda. Da je to himna koja odražava sliku cjelokupne Srbije kao prostora koja u cjelosti jeste takva da je u njoj 70% većinski narod a da su 30% manjinski narodi i da tih 30% mora biti prepoznato i u himni i u simbolima i u svemu drugome. Na taj način ćemo kazati da smo prostor koji spaja različite kulture, narode i tradicije. Tada će se zatvoriti mogućnost da neko to zloupotrebljava. Posebno zato što imamo zakon koji nacionalnim manjinama dozvoljava da imaju vlastitu himnu unutar R. Srbije, da imaju svoje simbole. E sada, ako kažemo da će se 1. septembra izvoditi nacionalna himna države dobro bi bilo da se tu doda da će se poslije himne države za pripadnike nacionalnih manjina izvoditi i njihova himna. Time se u potpunosti sprječava bilo ko da u zloupotrebljava i manipuliše tim stvarima, jer smo mi imali slučajeva da pripadnici mog naroda pravili određene performanse govoreći jedno, a radeći drugo. Govoreći mirno protiv te himne R. Srbije, a ovdje stanu mirno na njeno izvođenje. Govore protiv himne R. Srbije, a pjevaju je tamo kada su neki zvanični događaji. To je politika populizma. Mi ne želimo politiku populizma, mi želimo politiku stvarnih vrijednosti, kazao je dr. Fehratović.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img