Home Rubrike Vijesti Samo testirani u državnim zdravstvenim ustanovama mogu dobiti Kovid propusnice

Samo testirani u državnim zdravstvenim ustanovama mogu dobiti Kovid propusnice

204

 

 

Samo osobe testirane u državnim zdravstvenim ustanovama mogu dobiti Kovid propusnice. U bazu Batuta ne može biti uvršten pacijent testiran u privatnoj ordinaciji i u slučaju pozitivnog nalaza.

Imamo veliki problem što se tiče testiranja, i želim reći vrlo bitno da sva lica koja se testiraju u privatnim ordinacijama oni nemaju Kovid propusnicu bez obzira što privatna ordinacija Zavodu prijavi pozitivno lice. Nemamo pravo da ga ubacimo u Batut bazu. Pratimo njegove kontakte, obavještavamo sanitarnu inspekciju da je lice pozitivno, da osoba treba da se stavi u izolaciju da se prati sav taj proces ali svi koji su testirani van Kovid ambulante, Kovid bolnice i Zavoda za javno zdravlje nisu u bazi preko koje možete dobiti Kovid propusnicu. To je nešto što buni sugrađane. Tako je postavljen sistem da samo lica testirana u državnim zdravstvenim ustanovama mogu dobiti Kovid propusnice. Ako je bio pozitivan, testiran privatno, bio bolestan, u Zavodu za javno zdravlje radi se test na antitijela koji košta 1.800 dinara. Ukoliko posjeduje antitijela ubacujemo u Kovid bazu gdje na 90 dana lice koje ima antitijela posjeduje Kovid propusnicu, kaže dr. Majda Iković portparol ZZJZNP

Iako se epidemiološka situacija usljed korona virusa smiruje, mjesta za opuštanje nema. Tome u prilog idu i brojke hospitaliziranih pacijenata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, također nepredvidive. Zabrinjava, ističe, što je u petak bilo 25, a danas 30 smještenih na bolničko liječenje u Opštoj bolnici.

 

Previous articlePredsjedništvo SPP-a daje punu podršku rukovodstvu opštine Sjenica
Next articleBošnjak iz Pljevalja dopisao istinu na uvrjedljive grafite