Učenici Medrese “Gazi Isa-beg” organizirali vjersko-umjetnički program „Sjećanje na muftiju“

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U prepunom amfiteatru Fakulteta za islamske studije organizirano je vjersko-umjetnički program „Sjećanje na muftiju“ u organizaciji učeničkog parlamenta Medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru.

Program je počeo učenjem ajeta iz Kur’ana Časnog, nakon čega su se učenici prisutnima predstavili bogatim vjersko-umjetničkim programom, recitiranjem citata rahmetli muftije akedmika Muamera Zukorlića, iščitavanjem autorskih tekstova i učenjem ilahija i kasida.

Prisutnima se obratio direktor Medrese „Gazi Isa-beg“ hfz. Adnan ef. Dupljak, ističući da je primarna zadaća svih muslimana da se prisjećaju, u svakom vremenu i prostoru, svojih velikana.

„Uzvišeni Allah je odlikovao jedne narode nad drugima, pa je učinio ovaj naš umet najboljim umetom riječima, vi ste najbolji umet koji je ikada koračao ovom zemljom. Pa je učinio ashabe drugove, saputnike, pomagače, savremenike Resulullaha s.a.w.s., da budu najbolja generacija ljudi ovog umeta. Pa je među ashabima odlikovao posebno muhadžire i ensarije a posebno one koji su dali prisjegu pod drvetom, pa posebno učesnike Bedra, pa posebno desetoricu obradovanih dženetom, pa posebno četvoricu pravednih halifa i posebno Ebu Bekra i Omera i do Sudnjeg dana, Uzvišeni Allah će uzdizati jedne skupine nad drugima, jedne narode nad drugima, jedne ljude nad drugim ljudima i tako je Uzvišeni Allah odlikovao i uzdigao našeg rahmetli muftiju nad ovim narodom. Uzvišeni Allah je uzdigao, odlikovao i učinio ga da bude predvodnik i velikan ovog naroda a i šire.“, kazao hfz. Adnan ef. Dupljak

Muftijin život kao i smrt će biti inspiracija do Sudnjega dana, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

„Ono o čemu sam mnogo razmišljao kada je rahmetli muftija preselio jeste da smo tek tada shvatili zbunjenost ashaba kada je preselio Resulullah s.a.w.s. Naravno, muftija nije bio Božiji Poslanik ali je bio izuzetno uticajan na svakoga od nas i na cijelo društvo i u prvom mahu jedva da smo se snašli, ali kada se raširila vijest da je Resulullah ubijen na Uhudu, Enes ibn Nadr je čuo ashabe kako govore tu vijest i kako su klonuli duhom, spustili sablje i predali se, a onda im je rekao: Šta vam je? Ustanite, borite se i umrite na onome na čemu je umro Božiji Poslanik Muhammed s.a.w.s. i ova tuga i bol i suze koje lijemo, jedino imaju smisla ako je pretvorimo u energiju za borbu na putu muftije Muamera Zukorlića, da ostvarimo sve ono što nam je zacrtao, slobodu za Islamsku zajednicu, autonomiju Sandžaka i sve naše obaveze i prava koja nam pripadaju kao i svim narodima ovdje u Sandžaku i cijelom regionu. Zbog toga dragi medresanti i medresantice, budite ponaosob u vrijednosti kao narod jer sada vidimo da je ljudski resurs najvažniji a to nam najbolje potvrđuje život muftije Muamera ef. Zukorlića.“, istakao muftija Kujević

Obraćajući se prisutnima, dekan Fakulteta za islamske studije dr. Enver Gicić naglasio da su učenici Medrese „Gazi Isa-beg“ garant opstanka emaneta rahmetli muftije Zukorlića.

„Ono što me je noćas učinilo sretnim, ono što mi je noćas smirilo i srce i dušu jeste da svaki ovaj govornik koji je bio prije mene, podsjetio me je svojim nekim detaljima na rahmetli muftiju, svojom dikcijom, svojom elokvencijom, svojom hrabrošću, svojom harizmom, svojim govorom. Mislim da je i rahmetli muftija noćas bio ovdje, da bi i on bio ponosan i da je svakako ponosan na vas, na ono što ste vi noćas prikazali ovdje nama i vi ste garant opstanka njegova emaneta. Dragi naši medresanti, dragi naši učenici, draga naša djeco, muftija je razvio bajrak i vi ste stali pod njim, moramo ga čuvati da i dalje ostane razvijen, visoko podignut, da se leprša, da pokaže našu odanost. Vi imate kapaciteta, imate talenta, imate sve ono o čemu je rahmetli muftija maštao i govorio. Ja vas molim da od danas razmišljate o danu kada ćete govoriti o vašim uspjesima, o vašim izazovima i onim pomoćima koje su vam dolazile od strane Svevišnjeg Allaha dž.š. ne znajući otkuda, da bi ispunili emanete koje smo preuzeli. ja vas molim da budete od onih koji sanjaju jer onaj koji sanja on razmišlja i mašta, onaj koji mašta i razmišlja, on planira a onaj koji planira, doći će do onoga što nam je on u emanet ostavio.“, poručio dr. Gicić

Program je završen dovom koju ju proučio mr. Asmir ef. Crnovršanin.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img