Dr. Fehratović od Ministarstva prosvjete traži otvaranje mesdžida na DUNP-u: Nedopustivo da se studentima uskraćuje pravo na molitveni prostor

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović uputio je danas pitanje Ministarstvu prosvjete koje se odnosi na tumačenje člana 43. Zakona o visokom obrazovanju od strane Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Dr. Fehratović tvrdi Državni univerzitet (DUNP) netačno i paušalo tumači ovaj Član zakona i na taj način studentima uskraćuje pravo na molitveni prostor, iako na to prema Ustavu imaju pravo.

– DUNP je mjesto gdje studira jako veliki broj studenata koji kao i svi ostali građani imaju pravo da žive onako kako misle da je najbolje, da ako smatraju da trebaju obavljati vjerske obrede, da im se to dozvoli. Međutim, ono što je ste odluka DUNP-a direktno je u sukobu sa Ustavom i u suprotnosti je sa praksom visokoškolskih ustanova u cijelome svijetu. Ukoliko imamo Kembridž i Oksford imaju kapele, ukoliko Sankt Peterburg ima svoj molitveni hram, ukoliko imamo da u našoj državi imaju molitveni prostori u svim mogućim institucijama, pa evo čak evo i ovdje u Narodnoj skupštini, zahvaljujući prije svega dobrim odnosima i razumijevanju rhm. akademika Zukorlića i rukovodstva Skupštine, dobit ćemo molitveni prostor, što jeste za pohvalu, što jeste jedinstven primjer u cijeloj Evropi, ne bi smjeli da ne dozvolimo studentima da isto tako upražnjavaju svoje vjerske obrede na taj način, dostojanstveno, da im se omogući da oni budu ono što od njih zahtjeva njihova vjera, to jeste da obavljaju molitve u vremenu kojim je to propisano i u prostoru koji je adekvatan za to.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img