Promovirana monografija “Peča” autora Fahrudina Kladničanina

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru promovirana je monografija “Peča”, autora Fahrudina Kladničanina.

Na promociji su govorili: prof. dr. Lino Veljak, bibliotekar i pisac Enes Nikšić, prof. dr. Redžep Škrijelj, Staša Zajović, predsjednica Žena u crnom i profesor Rizah Gruda.

Autor monografije istakao da knjiga sadrži lična svedočanstva o dramatičnim događajima koji su obilježili period 1951. godine u Novom Pazaru kada je donijet Zakon o zabrani nošenja zara i feredže.

„Monografija „Peča“ predstavlja plod jednog istraživačkog rada koji je trajao 15 godina i to je knjiga koja obuhvata priče žena, novopazarskih žena koje su u periodu od 1951. godine skinule zar i feredžu, sprovođenjem zakona o zabrani nošenja zara i feredže. Monografija sadrži 21 priču, 21 svjedočenje žena koje su skinule feredžu u tom periodu, to je jedna lična istorija tih priča, tako da monografija predstavlja plod jednog dugogodišnjeg istraživačkog rada.“

Monografija “Peča” objavljena je u izdanju Akademske inicijative “Forum 10” i finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img