Salahudin Fetić: List “Glas islama” je svojevrsna arhiva

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

List „Glas islama“, list za vjeru, društvo i kulturu, obilježava 25. godišnjicu od osnivanja i kontinuiranog rada.

Salahudin Fetić, glavni i odgovorni urednik lista, ovim povodom je podsjetio da je list „Glas islama“ imao historijsku ulogu u odbrani Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, od napada koji su dolazili sa raznih instanci.

– „Glas islama“ je bio jedini prozor u svijet, jedina svijetla tačka i svjetiljka koja je o islamu i muslimanima na ovim prostorima istinito izvještavala, kroz svo ovo vrijeme. „Glas islama“ je sa druge strane svojevrsna arhiva, možda i jedina, o svim događajima i aktivnostima Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji, te ozbiljna arhivska građa za sve istraživače. List lično doživljavam kao svojevrsnu bazu – mjesto gdje sam započeo svoj radni život, te i sa ličnog aspekta mogu posvjedočiti veliku i nemjerljivu ulogu ovog lista – naglasio je Fetić.

S obzirom na važnost ovog lista za muslimane u Sandžaku, Media centar Islamske zajednice u Srbiji organizira svečanost i stručni skup, koji će biti upriličeni u nedjelju, 12. decembra u Novom Pazaru.

– U svečanom dijelu obratit će se predstavnici Islamske zajednice i Vlade Republike Srbije, tačnije predsjednik Mešihata dr. Mevlud-ef. Dudić i dr. Ferid Bulić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicama. S obzirom da su jubileji prigodni momenti da iskažete posebnu zahvalnost određenim ljudima, u sklopu svečanog dijela uručit ćemo priznanja i zahvalnice pojedincima i organizacijama koje nesebično podržavaju naš rad. Na skupu će biti i mnogi bivši urednici, te očekujemo i njihova obraćanja – rekao je.

Dodao je da će na naučnoj konferenciji o temi „Vjerski mediji i međureligijski dijalog“ učešće uzeti predstavnici vjerskih medija sa prostora Sandžaka, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Upravo sastav učesnika konferencije nam govori o tome da nam je želja ovom konferencijom podijeliti iskustva i želimo da u prvi plan istaknemo naše zajedničke vrijednosti, želimo da se oko njih okupimo –  naveo je.

Fetić je poručio da će list „Glas islama“ nastaviti svoju misiju.

– Želja nam je da redakciju obogatimo mladim ljudima od pera i na taj način podignemo njegov kvalitet. Svakako da su izazovi za printane medije veliki u vremenu u kojem živimo, ali nadam se da ćemo, kao i do sada, uvijek naći modele za njihovu održivost. Veliko hvala dugujemo rukovodstvu Islamske zajednice, aktuelnom i prethodnom, za svu podršku koju su nam pružali i koju će, vjerujem, nastaviti pružati nam u narednom periodu – kazao je za Preporod.info Salahudin Fetić.

(Preporod.info)

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img