Home Rubrike Vijesti Dr. Fehratović: Okupljat ćemo građane, ali ne da protestuju, već da se...

Dr. Fehratović: Okupljat ćemo građane, ali ne da protestuju, već da se raduju novim projektima

624

U svom obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srbije, narodni poslanik Stranke pravdde i pomirenja prof. dr. Jahja Fehratović govorio je o protestima, naglašavajući da su protesti važan instrument ali da on može biti upotrijebljen i zloupotrijebljen.

“Mi smo svim srcem podržavali proteste, one proteste građana koji su bili poslije 5. oktobra 2000. godine. Proteste radnika, proteste onih koji su ostali bez primanja zahvaljujući neodgovornoj politici, zahvaljujući politici koja je tada urnisala privredu ove države. Ti protesti su bili moć i odgovor običnog čovjeka, čovjeka koji je ugradio svoj život u ono što je vjerovao, a vjerovao je u tu privredu, vjerovao je u svoju državu. Oni koji su vodili tu neodgovornu politiku, uništili su tu privredu i tu vjeru, to je dovelo do toga da su, recimo, radnici u mome kraju, u Novome Pazaru imali takve proteste koji su rezultirali da su odsijecali prste sa ruku, koje su morali jesti da bi ostvarili svoja prava. Tada su ti radnici zakucavali eksere u rukama, da bi ostvarili ta svoja prava. Tada su ti radnici štrajkovali glađu mjesecima, da bi ostvarili ta svoja prava, a ta takva politika je nažalost bila gluha za njihova prava, sve ono što su oni decenijama stvarali, ta politika je uništavala, ta politika je dovela do toga da je preko 50.000 radnika, a to znači preko 50.000 i više porodica, ostalo bez egzistencije i tu politiku su ti radnici tada smatrali neprijateljskom i prema sebi i prema njihovoj državi i prema onome u šta su ulagali svoje živote i nasljeđe za svoju djecu. Ta politika je 2010. godine dovela do toga da se država okrenula i protiv svojih građana. 2010. godine je ta politika poslala žandarmeriju u moj grad, u Novi Pazar, da se obračuna sa građanima tog grada.”

Podsjetio da je ta politika 2016. godine vodila orkestriranu hajku protiv Stranke pravde i pomirenja i rahmetli akademika Zukorlića za ono što je bilo pravo građana a to je zgrada za Islamske studije.

“Tu politiku je tada zaustavio neko ko je imao stvarni legitimitet i legalitet, a mi kao ljudi koji su odgovorni i prema našem svjetonazoru se kaže, ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Stvoritelju, uvijek ćemo to pamtiti. Šta to znači? Te 2016. godine, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je rekao, hoćete li da šaljem žandarmeriju u Novi Pazar, pa da tamo Zukorlić okupi svoje ljude, pa da imamo mrtvih glava? E to je odgovorna politika, takva politika je zaustavila sve one hoštaplere, sve one kalkulante u politici koji su htjeli zloupotrebom i zajedničkim snagama sa onima koji su uništavali ovu državu, da sprovede svo ono zlo koje je donijelo građanima Republike Srbije, uništavajući njenu privredu. Mi danas imamo situaciju da ćemo okupljati građane ali ne da protestuju, već da se raduju novim projektima. Građani Sandžaka se raduju ovom gasovodu, jako dugo su ga čekali i jako puno smo radili na tome, zajedno sa većinskim partnerima, zajedno sa vladom Republike Srbije, zajedno sa predsjednikom Republike Srbije i to je nešto što je legat ove politike i građani će se okupljati da podrže i da se raduju projektu gasovoda, da se raduju svim ostalim projektima koji će uslijediti i projektu željeznice, i projektu naučno-tehnološkog parka, i svakom drugom projektu koji im daje vjeru i nadu da će njihova djeca, da će budućnost njihovih pokoljenja biti u ovoj državi, da njihova djeca neće morati kao nakon 2000. godine da odlaze put zemalaj Evropske unije da bi tamo bila smatrana ljudima trećega razreda, da bi tamo morali da rade najteže poslove i da izgubi svoje dostojanstvo, svoju ljudskost i svoju čast već će u svojoj državi, u svom gradu moći da izgražuju bolju budućnost i da uživaju u benefitima onoga što znači odgovorna i realna politika. Takva politika je ono što jeste put pravde, put pomirenja i put kojim trebamo ići svi zajedno kako bismo još mnogo više uradili za svoju djecu.”

Previous article25. godina “Glasa islama”: „Vjerski mediji i međuvjerski dijalog” u nedjelju, 12. decembra
Next articleTandir: Izgradnja gasovoda kroz Sandžak generacijski uspjeh