Iz štampe izašla fotomonografija “Džamija na Ćerimidžinici”, autora hfz. dr. Harisa Hadžića

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Ovih dana izašla je iz štampe knjiga – fotomonografija “Džamija na Ćeremidžinici”, autora hfz. dr. Harisa Hadžića, koji je bio predsjednik građevinskog odbora za izgradnju ove džamije. On je od početka izgradnje vodio svojevrstan dnevnik i svakodnevno detaljno zapisivao i opisivao sve detalje od kako se rodila ideja o izgradnji, pa do svečanog otvorenja džamije, sve detalje od ideje do realizacije.

Podsjećamo da je kamen temeljac za izgradnju džamije na Ćeremidžinici postavljen 13. juna 2018.godine, a svečano je otvorena 11. aprila 2021. godine i tom prilikom, tokom svog obraćanja, autor je najavio ovu knjigu.

Knjiga se sastoji od 760 stranica i sadrži cjelokupnu dokumentaciju, rješenja i ugovore o uvakufljenju, finansijski izvještaj i sve detalje vezane za ovu džamiju od dove – svečanosti kamena temeljca, kompletne detalje tokom izgradnje, pa sve do svečanog otvorenja džamije, a sve to je zabilježeno sa više desetina fotografija.

Autor se u knjizi zahvaljuje na podršci tokom čitave izgradnje džamije na Ćeremidžinici Mešihatu IZ-e u Srbiji i Medžlisu IZ-e Novi Pazar, a posebno predsjedniku Mešihata muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću, a nakon toga svim vakifima, džematlijama i svom građevinskom odboru, te svim ljudima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju džamije na Ćeremidžinici dovom Allahu dž. š. da svima ukabuli uloženi trud i imetak.

Autor je ovu knjigu posvetio svom profesoru iz medrese rahmetli akademiku muftiji Muameru Zukorliću.

Također, autor se zahvaljuje svojim prijateljima Fadilu Demiću iz Braunšvajga i hadži Šefadilu Ličini iz Pariza koji su finansijski pomogli štampu ove knjige.

Autor je službenik Mearifske službe, prof. na Fakultetu za islamske studije i glavni imam u Islamskom centru “Gazilar”, a ovo je njegova deveta knjiga.

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img