Otpočeli književni susreti Muhamed Abdagić

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U Sjenici je pocela dvodnevna manifestacija Knjizevni susreti Muhamed Abdagic. Poceli su ucenjem fatihe akademiku Muameru Zukorlicu i minutom sutnje prof. Radetu Rakonjcu. Cilj ovih susreta je promovirati moderno pjesnistvo kojem je Muhamed Abdagic bio preteca. Posthumnom promocijom Muhameda Abdagica stvara se lijepa umjetnicka mreza s kojom je protkan bosnjacki identitet.

Sedat Vrcic sekretar Kulturno-prosvjetne zajednice podsjeca na saradnju Gradske biblioteke, Ustanove za kulturu, Opstine Sjenica koja je dala bezrezervnu podrsku i Matice Bosnjacke koja ce susretima dati stratesku podrsku. Sjenica nece dozvoliti da ime Muhameda Abdagica padne u zaborav i identitesko je pitanje i raduje sto se prepoznaju tragovi po Biblioteci koja nosi njegovo ime, kao i ulicu u Sjenici. Zabranjen, ovaj blistav talent ostao je u zapecku. Sazrela je svijest da se poslije Abdagica nece dozvoliti da ijedan intelektualac bude progonjen, istice Vrcic.

Prof. Alma Rizvanovic posebna savjetnica za kulturu u Ministarstvu Srbije prenosi najiskrenije pozdrave od potpredsjednice Vlade i ministrice Maje Gojkovic, te podsjeca na lik i djelo Muahemda Abdagica napominjujuci da Ministarstvo pruza podrsku i da se nikad vise ne dozvoli da duh intelekta ikad zamre. Nista ga, kaze, nije moglo uplasiti kad su bili u pitanju interesi njegovog naroda. Predsjednik Matice Bosnjacke dr. Jahja Fehratovic napominje da ce ovi susreti biti iznova jedan od vodecih dogadjaja koji ce se prikazivati pred publikom. Koliko je golema Sjenica toliko je i njegovo ime i to ne samo u sjenickim vec i evropskim okvirima. Zadatak nasih generacija je da njegovo ime i ime svih koji su doprinijeli prepoznavanju Sandzaklija i Sjenicaka bude ono po cemu se prepoznajemo. Fatiha kojom su otvoreni susreti jedan je od amaneta kojeg moramo nositi ponosno i dostojanstveno kako i dolikuje Bosnjacima.

17. Knjizevne susrete otvorio je predsjednik Opstine Sjenica Munib Mujagic.

– Surova je stvarnost u koju je Sjenica gurnuta kad je u pitanju kultura. I ne samo kultura. U prethodnom periodu nisu suspendovani samo Dani Muhameda Abdagica vec je Sjenica ostala i bez KUDa koje je na ex jugoslavenskom prosotoru dolazilo s nagradama. Sjenica je imala i dobru amatersku scenu, djecije pozoriste, danas to nema. Prestalo se s objavljivanjem Sjenickog zbornika u kojem su intelektualci mogli objaviti svoja djela. Najznacajniji kulturni dogadjaj bio je koncert Ace Lukasa a nedopustivo je da je nivo kulture sveden na najnizi. Ova vlast zalozit ce se da kulturu i sve sto je znacila vrati na najmanje isti nivo. Borit cemo se kulturom protiv nekulture. Vazno je da ustanove kulture shvate ovu poruku i imaju ogromnu odgovornost ali i svi koji vole Sjenicu imaju obavezu da promovisu kulturu. Ova vlast bit ce promoter svakog dogadjaja ciji je cilj revitalizacija kulture. Zadovoljan sam sto se nakon sest godina ponovo organizuju ovi susreti, kaze izmedju ostalog predsjednik Opstine Munib Mujagic.

Prvi Knjizevni susreti Muhamed Abdagic odrzani su 1998. godine a zadnji 2014. Za sutra je najavljen Okrugli sto “Poezija pored politike”

Realizaciju ovog projekta je podržalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Budžetskim fondom za nacionalne manjine.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img