Home Vijesti Matica Bošnjačka organizira manifestaciju “Amanet” na FIS-u, sutra u 18,00 sati

Matica Bošnjačka organizira manifestaciju “Amanet” na FIS-u, sutra u 18,00 sati

185
0

 

 

Matica Bošnjačka organizira manifestaciju “Amanet” u povodu 20, novembra Dana Sandžaka sutra na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru u 18 sati. Bit će promoviran jubilarni glasnik Bošnjačke akademije nauka I umjetnosti “Amanet”, kao i “Ljetopis”, naučni časopis Matice bošnjačke.

Taj sutrašnji događaj pripremali smo zajedno s rahmetli muftijom akademikom Muamerom Zukorlićem. Primarno smo dogovarali da to bude časopis Matice bošnjačke “Ljetopis”, naučni časopis koji smo utemeljili I pripremili prvi broj zajedno u čijem je uređivanju on učestvovao, čiji je bio predsjednik uređivačkog odbora. Gledali smo da taj časopis bude promoviran na Dan Sandžaka. To je nešto čemu se uz ovaj časopis “Amanet”, jubilarni glasnik BANU najviše radovao zadnjih dana, kaže dr. Jahja Fehratović predsjednik Matice Bošnjačke

Matica Bošnjačka uspjela je okupiti više od 50 eminentnih stručnjaka iz petnaest zemalja, akademika nauka, profesora doktora, onih koji se bave promišljanjem o Bošnjacima, kulturi, tradiciji, jeziku, umjetnosti uopšte temeljima nacionalnog identiteta.

Njegova ideja i težnja bila je da na naučnim osnovama sve ono što jesu suštinske stvari nas Bošnjaka dobro protumačimo i etabliramo na taj način da isključivo historijske činjenice i istine budu one koje će nas voditi u našem daljem životnom pomijeranju, kreiranju budućnosti.

Časopis je proizašao iz događaja prethodnih mjeseci a jedan od važnijih bila je Naučna konferencija 3. septembra ove godine u Novom Pazaru koju je organizirao I svojim radom upotpunio akademik Zukorlić.

Prije toga smo mnogo govorili da nam treba jedan naučni časopis kroz koji ćemo sve one naše vrijednosti na naučnim temeljima plasiramo, da to bude oslobođeno i pretjerivanja, i populizma, oslobođeno i stranih utjecaja i da to budu dokazane i historijske i naučne činjenice. Iz tog razloga krenuli smo u projekt Matice Bošnjačke.

Akademik Zukorlić je, kaže prof. Fehratović, zajedno s ostalim akademicima, na svojim plećima iznio ideju “Amaneta” i ovu instituciju

U drugom dijelu prisutni su naučni radovi među kojima je i njegov naučni rad vrlo zanimljiv, u potpunosti drugačiji od svega što je dosad bilo prisutno o shvatanju, poimanju, razumijevanju sevdalinke. To je jedno posebno polje u koje je rahmetli akademik zalazio i za koje se posebno pripremao da velikom naučnom studijom to u potpunosti i rasvijetli, ističe dr. Jahja Fehratović predsjednik Matice Bošnjačke

 

Ovo je prvi Dan Sandžaka kojem rahmetli akademik muftija Muamer Zukorlić fizički neće biti prisutan ali će manifestacija biti u potpunosti u njegovom kulturnom, naučnom, umjetničkom duhu. Manifestaciji će prisustvovati predsjednik BANU i urednik časopisa “Amanet” akademik Mehmed Akšamija, potpredsjednik BANU akademik Šerbo Rastoder, akademik Fatmir Bači, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Pokrovitelj ovih časopisa je Bošnjačka nacionalna fondacija na čelu s predsjednikom, sandžačkim muftijom Abdurahmanom ef. Kujevićem. Prisutnima će se obratiti i Usame Zukorlić, sin rahmetli muftije Muamera Zukorlića i predsjednik Stranke pravde i pomirenja.