Home Vijesti Tri doze vakcine najvalidniji su Kovid pasoš

Tri doze vakcine najvalidniji su Kovid pasoš

117
0

 

Kovid certifikati Srbije od danas su priznati u Evropskoj uniji pod isitim uslovima kao i oni izdati u zemljama članicama. Putovanja će na ovaj način biti mnogo lakša. Portparol Zavoda za javno zdravlje pojašnjava I šta u slučaju ukoliko su dvije doze bile Sinofarm vakcine, da li se može proći ukoliko je Fajzer buster doza.

Smatramo da možemo proći s trećom buster dozom Fajzer. Starije osobe ne putuju posebno, a oni su se odlučili za Sinofarm vakcinu jer je bila priča da ona nema kontraindikacija, bilo kakvih neželjenih efekata. Ovi mlađi ukoliko se za treću dozu odluče za Fajzer imaju prolaz jer je ova vakcina priznata svuda, kaže dr. Majda Iković, portparol ZZJZNP

Inače, Kovid digitalni certifikat svojevrstan je kovid karton pacijenta.

Prva doza kad je primljena, kad druga a kad buster doza. Imate podatak da li ste bili pozitivni I kada ste radili PCR test. Imate rubriku antigen test, rubriku antitijela IGG. Sve se to nalazi na digitalnom certifikatu ili, kako kažemo, Kovid propusnici ili Kovid pasošu. Ukoliko ste primili dvije doze vakcine I nije prošlo više od šest mjeseci digitalni certifikat je validan I može da se prođe. Ukoliko od preležane bolesti, odnosno negativnog PCR testa ili antigenskog nije prošlo više od šest mjeseci također je Kovid pasoš validan I imate IGG koja Kovid propusnicu čine validnom 90 dana, kaže dr. Iković.

 

Ipak, tri doze su, zaključuje, najvalidniji Kovid pasoš.