Matica bošnjačka organizirala javnu raspravu “Otvoreno Vijeće” – Usvojeni brojni zaključci

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima


Matica bošnjačka organizirala je javnu raspravu “Otvoreno Vijeće” koja je za temu imala tačke dnevnog reda koje su date za sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Obzirom da je lista “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić” odlučila da njihovi vijećnici ne učestvuju u daljem radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća uz obrazloženje da vladajuća većina zloupotrebljava tu ustanovu tako što koristi njene resurse za ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice, te zbog činjenice da se medijima zabranjuje praćenje sjednica Vijeća, Matica bošnjačka je iznašla novu formu kako bi nastavila sa nacionalnim projektima.

Javna rasprava koja je održana u biblioteci Fakulteta za islamske studije imala za cilj predstavljanje rješenja u čijem su fokusu unapređenje nacionalnih prava i zacrtanih ciljeva kroz djelovanje Matice bošnjačke.

Vijećnik i nosilac liste “Matice bošnjačke” akademik Muamer Zukorlilć kazao da podržava ovu inicijativu.

– Rasprave će se održavati uvijek kada oni održavaju sjednicu tzv. Vijeća. Mi ćemo se okupiti u ovom ili još većem formatu, ovo je tek početak, da to sve raskrinkamo. Pozivamo sve medije da sve snimaju, za razliku od bunkera tamo i pećine u kojoj se skriva ono što se razgovara. Vidite kako mi nemamo šta da krijemo, vidite kako mi smijemo pred kamere e to je razlika i ovo je prilika da narod vidi kako će izgledati vijeće kada ga mi ako Bog da budemo vodili od narednih izbora, gdje će moći kamere da prate cijelo vijeće, svi da snimaju, gdje se neće isterivati novinari, gdje se neće otimati mobilni telefoni i kada govori i pozicija i opozicija, i kada se hvali i kada se kritikuje. Zašto mi to smijemo a oni ne smiju? Pa zato što mi nemo šta da krijemo. Zašto oni imaju? Pa zato što kradu, lažu, izdaju i to mora da se sakrije da bi trajalo, to je razlika. Zašto lopovu treba mrak? Da bi krao a da se ne vidi kad krade. Zašto mu smjeta svjetlo, zato što se tada vidi ko i kako krade, to vam je razlika između svjetla i mraka, kazao je Zukorlić.

Na raspravi kojoj su prisustvovali opozicioni vijećnici, pojedini narodni poslanika i određen broj bošnjačkih predstavnika u državnim organima i odbornika usvjeni su slijedeći zaključci:

1. Bošnjačko nacionalno vijeće je uzurpirano od strane dvije političke stranke (SDA-SDP) i lišeno mogućnosti da vrši svoju ulogu i zakonite nadležnosti.

2. Bošnjačko nacionalno vijeće se zloupotrebljava kao prepreka za rješavanje nagomilanih problema bošnjačkog naroda, posebno na polju kulture, obrazovanja, jezika i pisma te informiranja.

3. Bošnjačko nacionalno vijeće se, također, zloupotrebljava kao mehanizam za privatnu i stranačku uzurpaciju novčanih sredstava budžetom predviđenih za realizaciju projekata od bošnjačkog nacionalnog značaja.

4. Formiranje i zloupotreba fiktivnih organizacija predstavlja posebnu kriminalnu drskost, čime se vrijeđa elementarna inteligencija naroda koji zna da te organizacije uopće ne postoje.

5. Ne smijemo dopustiti da se produženjem svojevrsne agonije u BNV-u i dalje žrtvuju vitalni bošnjački interesi, a posebno kvalitetno obrazovanje naše djece na svom maternjem jeziku.

6. Matica bošnjačka će, uz podršku svih javnih bošnjačkih djelatnika koji se ne slažu sa ovakvim omalovažavanjem i zloupotrebom BNV-a, nastaviti sa raskrinkavanjem krivaca za postojeće stanje BNV-a, što će u konačnici dovesti do vraćanja BNV-a njegovoj ulozi i misiji.

7. Neophodno je poduzeti potrebne mjere i aktivnosti kako bi se uskratila nezakonita podrška ovakvom Vijeću od strane određenih faktora u Beogradu.

8. Oštro osuđujemo otvoreno kršenje zakonom garantiranog prava na svoj bosanski jezik u pojedinim pravosudnim organima, a posebno Sjenici, te nezakonito preformuliranje imena jezika sa ‘bosanski’ na ‘bošnjački‘ u pojedinim policijskim upravama i tražimo od nadležnih organa da hitno poduzmu potrebne mjere za dokidanje ovakvih pojava.

9. Osuđujemo i odbacujemo politiku upošljavanja na štetu Bošnjaka, posebno na području Sandžaka.

10. Zloupotreba BNV-a za opstrukciju Islamske zajednice i podršku paravjerskoj tvorevini predstavlja najgori oblik nacionalne, vjerske i moralne izdaje.

Cijelu raspravu pogledajte večeras na programu Sandžak televizije sa početkom od 20 časova.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img