Akademik Zukorlić: Zaštitnik građana mora znati sebe odbraniti od vlasti

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o Prijedlog zakona o Zaštitniku građana. Lider Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić podsjetio da je Zaštitnik građana državni organ koji građane treba da zaštiti od mogućeg kršanja zakona drugih državnih organa.

Govorio o iskustvu sa Zaštitnikom u od periodu od 2007. do 2012. godine, kada su vršene brutalne zloupotrebe pologa moći državne vlasti u obračunu sa Islamskom zajednicom. Kazao kako tada Zaštitnik građana nije bio na strani građana, već je bio na strani režima.

– Kao strana koja je strana koja se obraćala Zaštitniku građana, moje iskustvo je krajnje neprijatno, jer Zaštitnik nije stao na stranu građana pored silnih zahtjeva koje smo slali. Službeno nije reagovao, nije odgovarao, nije preduzimao ništa da bi se zaštitila ta zajednica što je bila njegova obaveza, a onda sam u razgovoru sa njim dobio odgovor “vi ste sve u pravu, ali ja ne mogu da vam pomognem”. Ja mu kažem znam da vi nemate mehanizme da natjerate vlast da poštuje zakon, ali minimum onog što je vaša obaveza jeste da se oglasite i da kažete da se prava tih građana krše, dobio sam odgovor “e pa ja to ne mogu”. To je meni rečeno u lice i naravno da se mi posle toga, iako smo imali problema sve do 2012. godine, nikada više nismo obratili Zaštitniku građana, zato što smo se uvjerili da je on jedna fikcija, ikebana, maska koja je postavljana da igra ulogu Zaštitnika građana, a da zapravo djeluje po nalogu te vlasti. Dakle, da on nije bio na strani građana, već je bio na strani režima.

Polemisalo se i o tome da li da Ombudmsan mora nužno da bude diplomirani pravnik. Zukorlić kazao da se sa tim ne slaže, navodeći da će njegov tim činiti pravnici i da Ombudsman neće biti lišen pravničkog znanja po pogledu analize predmeta.

Poručio da se akcenat treba staviti na kvalitet i format ličnosti u etičkom smislu.

– Ključna referenca zaštitnika građana jeste etička referenca. On mora imati etičkog kapaciteta da bude odan prije svega svojoj misiji i ulozi koju je zadužio. To znači da on pored formalnih uslova koji podrazumijevaju opće visoko obrazovanje, on mora imati prije svega takav ljudski karakter, biti takav karakter da može sebe odbraniti od vlasti, jer da bi on branio građane on mora imati kapaciteta da sebe odbrani od vladajućeg sistema. U tom iskustvu u kojem ja svjedočim, on nije imao kapaciteta da sebe odbrani. On nije imao dovoljno ni autoriteta, ni kredibiliteta, ni ljudskog karaktera da bi mogao da se odbrani od naloga vlasti. To je suština onog što jeste očekivanje od samog zaštitnika građana. Prema tome prije formalnih uslova, oni suštinski kriterijumi su ključni. Znači etički kvalitet, karakter ličnosti, kredibilitet, autoritet, jednom riječju format ličnosti koji može da bude neko ko treba da bude pored kočnice kad se voz vlasti zaleti. Uloga zaštitnika građana je da prije krivine prikoči. Taj mehanizam za kočenje, za kontrolu je zapravo zaštitnik građana. I to je mehanizam kočenja za koji pametna vlast kaže “e mi te biramo, da ti si državni organ, ali tvoja uloga je da nas zaustaviš kada se mi zaletimo”. Ona vlast koja želi svoga opominjača je pametna i dobra vlast.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img