Miholjski susreti sela u Sjenici

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Miholjski susreti sela u Sjenici održani su nakon 30 godina, pod pokriviteljstvom Ministarstva za brigu o selu. Manifestacija koja je bila tradicionalna afirmiše sve vrijednosti i grada i sela, kroz različita kulturna, umjetnička I sportska dešavanja.

Uvijek ko izgubi on se ljuti. Tu je sudija da sudi. Mi vučemo konopac, pobijedili smo pošteno, Ako im nešto nije jasno možemo opet da vučemo I opet ćemo biti najbolji normalno, kažu iz ekipe Kladnice.

 

Prikazani su I ručni radovi neprocjenjive vrijednosti. Ponešto se proda, najčešće na nekom tržištu vani I to je sve. Da bi opstale, treba angažman svih.

 

Grčevito smo se borili da nešto uradimo ali sve teže. Na listi smo UNESCO-a na listi ćilima kao nematerijalno dobro, a to znači da će biti podržan organizovani vid proizvodnje. Svaka žena nešto proizvede I traži način gdje da ga proda. Mi se odazovemo svakom sajmu, svakoj manifestaciji. One ostave domaćinstva, gazdinstva da bi dale doprinos. Moraju se uključiti državne institucije, Opština također. Postoji mnogo načina.

Manifestacija se održava širom Srbije da se vidi da sela žive, ističe Boban Vasojević direktor Ustanove za sport

Izložbeni dio domaće radinosti nije samo za tu namjenu. Dosta seoskih porodica živi od prodaje. Sutra će I turisti doći, vidjeti I tražiti gdje mogu kupiti ćilim. To je prava slika sela a došla su dotle da izumiru, nestaju I sve je manje mlađe populacije. Drago mi je I u sportskom dijelu što su došli da predstave svoje selo

Pravila se I sjenička pita, koturača. Nadaju se da će iduće godine manifestacija biti premještana u jedno od sela.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img