Akademik Zukorlić: Ubrzati obnovu elektromreže na području Sandžaka

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika kao i o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (za pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Komentirajući prijedloge, akademik Muamer Zukorlić ističe da će s njihovim usvajanjem biti izbjegnute mahinacije, a sistemi unaprijeđeni.

Dalje unaprijeđenje samog postupka registracije u Agenciji za privredne registre posebno je važno kako bi se mladi ljudi podstakli na osnivanje svojih privrednih subjekata. Prvi koraci da se krene u privatne poslovne aktivnosti počinju, kaže akademik Zukorlić od samog registra.

– Ukoliko mu iskomplikujete registraciju, sam postupak upisa u taj registar već ste ga uplašili da kaže da je to nemoguće i koliko samo papira treba za osnivanje male firme. Na prvi pogled nebitno, ali psihološki jako bitno. To smo i dosad imali prilično dobro i efikasno a sada i unapređujemo i svakako je za pozdraviti i mi ćemo svakako podržati usvajanje Izmjena i dopuna ovog zakona, kazao je akademik Muamer Zukorlić.

Kada je putanju Centralni registar stvarnih vlasnika ono što ga čini značajnim je nastojanje države da izbjegne određene mahinacije.

– Za naše stanje i ovaj Registar imat će značajnije efekte da spriječi iznošenje kapitala iz zemlje. To je u ovom slučaju za nas interesantnije ali da ćemo na osnovu Registra uspjeti smanjiti mogućnosti bilo kakvih zloupotreba.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji (za pametna brojila) između Republike Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Bitno je, ističe, shvatiti šta je to što će značajno modernizovati i olakšati neophodnu tehnologiju što zbog praćenja, bilježenja, čitanja, učitavanja brojila do smanjenja mogućnosti raznih manipulacija. Da bi sve imalo smisla treba, kaže, ubrzati obnovu mreže električne energije na prostoru Sandžaka.

– U nekim dijelovima naše zemlje, kao što je prostor Sandžaka, elektromreža je u očajnom stanju. Imali smo da je centar Novog Pazara bio bez električne energije. Doduše to se poklopilo s posjetom ministra prosvjete koji je imao bogate obilaske školama, univerzitetima sa svojom delegacijom i posjeta se odvijala po mraku.

– Elektromreža dalekovodna i prema Sjenici i prema Tutinu u očajnom su stanju. Nešto se radi s velikom stanicom u Tutinu ali je potrebno pokrenuti sve postignuto političkim dogovorima u pogledu obnove elektromreže od Pazara do Priboja. Insistirat ćemo i sve će to imati smisla u svojoj kompletnosti uključujući i elektornsko brojanje i sve što činimo i usvajamo s ovim zakonima.

Elektronsko unapređenje čitanja električnih brojila za trošenje električne energije zasigurno će unaprijediti i preciznost i efikasnost što svakako treba podržati, kazao Zukorlić.

Izvor: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img