Pomoćnica ministra obrazovanja Elfić-Zukorlić posjetila Osnovnu školu “Avdo Međedović”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U okviru posjeta osnovnim školama na teritoriji Novog Pazara, pomoćnica ministra obrazovanja prof. dr Elma Elfić Zukorlić posjetila je Osnovnu školu “Avdo Međedović”.

Direktor Safet Smailović predstavio je pomoćnici ministra obrazovanja kapacitete ove škole koja ima status Ustanove od posebnog značaja i uspješno provodi nastavu na maternjem jeziku u okviru svih razreda. Upriličen je i sastanak s nastavnim kadrom i predstavnicima učeničkog parlamenta. Pomoćnica ministra istakla je da sva djeca, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost, imaju pravo na kvalitetno obrazovanje i uvjete u kojima se obrazuju a koja su zagarantirana Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Također, prof. dr. Elfić Zukorlić obrativši se nastavnom osoblju i predstavnicima učeničkog parlamenta napomenula je da je povod posjete uvidjeti u kakvim se uvjetima odvija rad nastavnika i učenika, kao i čuti njihove zahjteve kako bi Ministarstvo pomoglo u rješavanju. Direktor škole upoznao je pomoćnicu ministra s činjenicom da je račun škole, usljed duga za električnu energiju koji datira još iz 2011. godine u blokadi što onemugućava dalji razvoj škole kao i učešće u projektima Ministarstva i drugih međunarodnih institucija.

Nastavnici su istakli problem nedostatka digitalnih udžbenika na bosanskom jeziku, potrebu usklađivanja kalendara nastave s vjerskim blagdanima nacionalnih manjina, potrebu angažiranja pedagoških pratioca za đake koji pohađaju nastavu po IOP-u, kao i rekonstrukciju poda i vrata u fiskulturnoj sali, te sanaciju mokrih čvorova u zgradi. Učenici su istakli zadovoljsvo procesom nastave i nastavnim kadrom, ali i želju da u okviru zgrade svaki od njih dobije ormarić za odlaganje stvari, te da bi nove lopte za predmet Fizičko vaspitanje posebno značile.

Pomoćnica ministra navela je da energija i sinergija u radu koja se osjeća u ovoj školi trebaju biti motivirajući faktor za utiranje puta prema uspjehu i prosperitetu kao i da će nastojati da sa svoje pozicije djeluje kako bi se problemi, jedan po jedan, otklonili i škola mogla nastaviti s kvalitetnim radom.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img