Sportski činioci saglasni – potrebno omasovljavanje omladine u sportu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

U sali Kulturnog centra u Novom Pazaru održana je promocija modula pod nazivom: “Razvoj sporta i omladine”. Brojni sportski faktori u gradu, predstavnici sportskih klubova, udruženja, ali i politički činioci uzeli su učešće u formiranju plana i programa za razvoj sporta u narednih 10 godina. Svi su složni u jednom – da se omladina ipak mora još više animirati kako bi se uključila i razne sportske tokove. Novi Pazar je, saglasni su, grad mladih, ali i rasadnik sportskih talenata. To se mora iskoristiti.

“Svjesni činjenice da je Novi Pazar prepoznat kao grad sporta, grad mladih i rasadnik uspješnih sportista – svi smo u obavezi da damo doprinos u strategiji razvoja sporta u Novom Pazaru. Na poziv ljudi koji su vodeći u razvoju ove strategije koja se radi već nekoliko godina, uzeli smo učešće mi iz Ustanove za sport, Sportski savez i Savez za školski sport Novog Pazara i nadam se da ćemo adekvatnim primjerima i prijedlozima poboljšati taj budući period i pojačati sport u Novom Pazaru”, kazao je Emir Mehmedović ispred Ustanove za sport grada Novog Pazara.

Razvijanje ženskog sporta od izuzetne je važnosti, podvlači predsjednica Sportskog saveza Novog Pazara Amela Terzić.

“Dajem svoj maksimum kako bismo što više žena aktivirali u različitim sportovima, kako pojedinačnim, tako i ekipnim. Znamo da je jako teško, posebno na našem području razviti ženski sport, zato što smo se ranije puno ustručavali. Želim još jednom da pozovem što više djevojaka i žena da se bave sportom i da se ne osjećaju manje bitnim od muškaraca”, kazala je Terzić.

Klubovi očekuju mnogo više od same strategije. Mnogo je talenata, a slaba su ulaganja, ističu.

“Sad za sad nekako smo tavorili da se izvučemo iz svih ovih nedaća ali smo uspjeli da i pod ovakvim uslovima postignemo ogroman rezultat. Moj klub je u 57 klubova u cijeloj srbiji na 4. mjestu. Imamo i predstavnike na evropskom, ali i na svjetskom prvenstvu. To ipak nešto govori o nama i to je veliki rezultat za ponos cijelom gradu Novom Pazaru”, kazao je ispred BK Dandi Nijazija Mujdragić.

Glavna su stremljenja i nadanja da će spomenuta strategija biti bitna i privlačna za mlade, jer bez njih, poručuju iz Kancelarije za mlade, nema perspektive u sportu.

“Nadamo se da će cijela strategija biti bitna za mlade i uključiti ih, ne samo u sportu već i u svim drugim oblastima. Trenutna situacija je da možemo neke planove koje je predvidela Kancelarija za mlade kao i Centar za djecu i mlade “Duga” da sve to predstavimo i uvrstimo u strategiju za narednih 10 godina”, istakao je Džemaludin Paučinac ispred KZM-a.

Šef modula za sport Fahrudin Mavrić smatra da je mnogo urađeno na polju sporta, ali da ipak treba biti više omladine aktivirano, ako se u obzir uzme broj stanovnika, posebno mlađeg priraštaja.

“Mislim da je ovo na neki način početna stranica i stanica nešto novo za ovih deset godina. Mnogo je urađeno, to je evidentno, to niko ne može da spori, samo je zadatak glavni sada kako povećati broj omladine u sportu. Prvi moj problem i to sam rekao – ako Pazar ima 3000 registrovanih sportista, a ima 130.000 stanovnika ili 30.000 omladine zašto da za deset godina ne bude 10-15 hiljada učesnika u sportu?”, podvukao je Mavrić.

Predstavnici sektora za sport Stranke pravde i pomirenja također su uzeli aktivno učešće u modulu i kreiranju strategije za razvoj sporta u narednih 10 godina. Glavna je želja da omladina u sportu bude u prvom planu, te da ta omladina bude iz našeg grada. Imamo mi dosta talenata koji, smatraju iz SPP-a, nisu dobili adekvatnu šansu da dođu do izražaja.

“Želimo da sport i omladina budu u prvom planu, da omladina bude iz grada Novog Pazara, da stručnjaci budu iz Novog Pazara, da se poboljša infrastruktura po svim osnovama, a posebno terena. U manjku smo sa sportskim terenima po mesnim zajednicama, jer će vjerovatno u narednih 10 godina broj stanovnika porasti za duplo, pa je mali kapacitet koji će moći da zadovolji grad Novi Pazar. Predložili smo i sportski internat koji je neophodan za cijeli prostor Sandžaka, da najbolji igrači se selektiraju po svim sportovima i da tu borave, i da iz tih takvih institucija crpimo talente koji će sutra biti nosioci grada Novog Pazara”, istakao je Jonuz Džanković.

Pozvani i građani da se aktivno uključe sa svojim prijedlozima i tako doprinesu što boljoj izradi Strategije.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img