Home Rubrike Vijesti Fahrudin ef. Ćosović: Aktuelni turski režim infuzijom održava paravjersku tvorevinu

Fahrudin ef. Ćosović: Aktuelni turski režim infuzijom održava paravjersku tvorevinu

397

Džemat, džamija, sloga, jedinstvo nisu se smjeli ni poprijeko pogledati a kamoli raditi na njihovom razdoru, kaže Fahrudin ef. Ćosović, imam Centralne džamije u Tutinu prisjećajući se događaja iz 2007. godine kada je pokušana agresija na Islamsku zajednicu. Dobro se pamti stravična scena te godine u martu kada je trebao biti postavljen kamen temeljac za Medresu u Tutinu i džube i ahmedija efendije Ćosovića koji se odupire nasrtajima policije.

– Taj snimak bio je zahvaljujući i spremnosti momaka koji su tu radili. Da nije bilo snimka možda se ne bi ni znalo kao ni mnoge druge stvari koje su se događale. Jedan detalj u svemu. Kad smo se malo gurali, jedan kaže, Nemojte mene ja sam vaš. Pa, šta ćeš tu kad si naš. Nažalost, i na sramotu značke koju je nosio taj policajac, jedan koji je komandovao tu da mu ne pominjem ime, rekao sam da je policija i moja i njegova i da treba da štiti mene kao i svakog drugog. Oni su na nas izvršili agresiju, napali nas i optužuju nas da smo mi njih napali. Morali su imati itekako jake garancije od onih koji su tada bili na čelu države. Pokušali su samo tako da prodefiluju. Allah, dž.š. je pomogao. Mi nismo sebe žalili, koliko smo bili kadri, snažni. Nažalost, nije kraj tome svemu. Oni su bili na respiratoru, ali je aktuelni turski režim priskočio, malo ih priključili na infuziju. Koliko će trajati ne znam, ali ko dođe na tu deredžu da prima infuziju tad je poteža situacija, prisjeća se, između ostalog, ef. Ćosović gostujući u Jutarnjem programu Sandžak televizije

Neko će dočekati jedinstvo Islamske zajednice. Volio bi, kaže, da bude što prije i da ga dočekaju i generacije koje su istrajavale u toj borbi. Inače, obilježavanje 14 godina od agresije na Islamsku zajednicu počelo je naučnom konferencijom na temu “Zajednica između slobode i jedinstva” održanom 4. oktobra.

 

Previous article„Moja prva plata“: U oktobru prijave, novembar selekcija, decembar početak rada, januar isplate
Next articleŽenska odbornička mreža skupštine Novog Pazara: Stanje u Dispanzeru za žene veoma loše