Dr. Iković: Istovremeno mogu i vakcina protiv kovida i sezonske gripe

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Srednjoškolci se vraćaju normalnom načinu nastave pa su svi zajedno u učionicama. Djecu raduje, struku brine

Brine nas taj podatak jer nemamo još dovoljno vakcinisanih roditelja pa su djeca u opasnosti. Također, apelujemo I na prosvjetne radnike da se vakcinišu, da zaštitimo djecu. Zabrinuti smo, ali se nadamo da će se u školama poštovati sve epidemiološke mjere. Jedino tim putem možemo spriječiti dalje širenje virusa među tom mlađom populacijom koja nije zaštićena i kojoj nije nimalo laka klinička slika ukoliko se razbole, kaže dr. Majda Iković portparol ZZJZNP

Slike koje su viđene iz Kovid bolnice u Batajnici nisu drugačije od onih u Opštoj bolnici

Imali smo adolescente na hospitalnom liječenju, a o osobama od 18 do 40 godina da ne pričam. Već svi znamo da smo imali tih smrtnih ishoda. Vidjeli ste slike iz Batajnice one su strašne. 90 posto tih ljudi iz intenzivne njege umire, deset posto preživi. Isto je i kod nas. Kao u Batajnici, to preživljavanje iz respiratorne jedinice jako mali je procenat.

Što se tiče vakcine protiv sezonske gripe, stiglo je uputstvo iz Instituta I Ministarstva zdravlja

Dobili smo prošle nedjelje trovalentne vakcine protiv sezonske gripe. To su vakcine koje primaju lica od 18 do 65 godina. Danas ili sutra u Zavod stižu I četverovalente za osobe starije od 65 godina. Dobili smo, što je najbitnije, da u jednom danu možete primiti Istovremeno i jednu i drugu vakcinu na vakcinalnom punktu, jednu u jedno rame, drugu u drugo.

Inače, vikend iza nas bio je nešto mirniji nego prethodni dani. Bez obzira, iz Zavoda za javno zdravlje tvrde da je epidemiološka situacija i nestabilna i nepredvidiva.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img